2009. május 16., szombat

Haschberg bodza, fanyarka, som ...

Azt reméltem, hogy sikerül mostanra megírnom a bejegyzést a talajtakarókról, de nem lettem készen vele. Így csak gyorsan felrakok néhány friss képet a kertről.

És közben elmondom, hogy pénteken a Silvanus Faiskola békásmegyeri üzletében voltam Haschberg bodzáért. Ez egy osztrák szelekció, amelyiknek nagy a hozama és biztosan terem. Magyarországon elég nehéz hozzáférni. A Silvánusban 40-60 centiseket árulnak 790 forintért. Gyorsan nő, úgyhogy két-három év alatt már ebből a kicsiből is rendes bokor lesz. Az ára is nagyon barátságos, ugyanez a Praskacban 11,80 euro.

A bodza mellett – hasonló áron – árultak egy elég jó fajta fanyarkát (Amelanchier lamarckii) is. A Praskacban nagyjából ilyen méretű bokor, ha az embernek nagy szerencséje van, akkor 9,70, de valószínűbben 17, 70 vagy 26,50 eurót kell kiadni érte. Négy-öt méteres bokor lesz, minden talajon termeszthető, bírja a szárazságot is, ősszel gyönyörűen színesedik – és nagyon finom, áfonyához hasonló ízű és méretű bogyója van. Ezenkívül volt még egy pár somjuk, egy csomó jostájuk és tüskétlen csipkerózsát is láttam. A som, ha jól emlékszem, 590 forint, a josta és a csipkerózsa is hasonló áron volt. Elég nagy kínálatuk volt áfonyából is – de ez csak azoknak való, ahol savanyú talaj van a kertben és bőségesen tudnak locsolni.

Szóval, ha valaki könnyen termeszthető alternatív gyümölcsökre vágyik, akkor érdemes gyorsan elmennie Silvanusba és egy kicsit megcsappantania a készletüket.

5 megjegyzés:

Unknown írta...

Szervusz!
Mesés kerted, és blogod van. 2 hónapja vettük meg a mi 2500nmerestelkünket, patakkal a küzepén. Már tervezgetek, egynyári növényekkel díszítem ahol az éptkezést tuti nem zavarja majd, jöváre meg aztán uccú neki, a téi tervezgetés után megvalósítom a romantikus kertünkek. Én ilyenről álmodom. A blogod rengeteg segtséget fog nekem nyújtni, előre is köszönöm. Ha szeretnéd figyelni hogy hogy is állunk, a www.rosselotthon.blogspot.com oldalon vezetgetem, a mostani gyakorló virágos és züldsékertemről pedig itt szoktam beszámolni: www.rosselelet.blogspot.com
Minkét blogomra szeretettel várlak.

Scofield írta...

Szia bocs a zavarásért:) a második képen látok egy nagylevelű növényt a kertedben. Nekem is van, de eddig nem jöttem rá a nevére. Segítenél?:)
Köszönöm

Templom Kata írta...

Kedves Szilda!

Köszönöm, örülök hogy tetszik. Tegnap egy kicsit be tudtam nézni a blogjaidba. Nagyon tetszett a grafikájuk. Te csináltad?

Nagyszerű dolog, ha az ember megépítheti a saját házát. Sok kegyelmet és erőt kívánok hozzá.

Kata

Templom Kata írta...

Kedves Scofield,

a bokor előtt jobb oldat a nagylevelű egy Hosta, magyarul árnyékliliom. Ha esetleg az előtte lévő bordó levelűre gondolsz, az egy tűzeső (Heuchera 'Palace Purple'). Ha mégsem ezekre gondoltál, akkor próbálkozzunk még egyszer.

Szép napot!

Kata

Scofield írta...

azaz:) köszönöm árnyékliliomom van végre:)