2012. május 22., kedd

Lusta Hosták és fürge rózsák


Miközben a leglustább árnyékliliomok még csak most tekerik ki a leveleiket, a legkorábban virágzó rózsák már elkezdtek nyílni.


A kertet azonban ilyenkor még a zöld különféle árnyalati határozzák meg.


Nagyon szépen árnyalják a zöldeket a különféle kutyatejek és a palástfüvek sárgászöld virágai. S kitűnően ellenpontozzák ezeket a bíborszínű levelek és virágok. Ezekből nem kell sok. Itt egyetlenegy vörös levelű szilva (Prunus cerasifera) és egy fás bazsarózsa - Paeonia 'Renown' - néhány virága elég ahhoz, hogy megélénkítsen egy nagy területet.


A zöld-bíbor párosítás egy másik példája: Heuchera micrantha 'Palace Purple' és egy rózsaszín virágú Clematis integrifolia (talán a Pankbourne Pink, de ebben sajnos nem vagyok biztos). Nagyon megejtőek ezek az évelő klematiszok, és valóban többször virágoznak. Ehhez azonban újra és újra le kell vágni az elvirágzott virágokat, úgyhogy nekem túlságosan munkaigényesek.


S végül egy a legkorábban virágzó rózsák közül, Zaiga, egy lett Rosa rugosa hibrid. Itt éppen kicsit meghajol egy hatalmas felhőszakadás után. Tényleg csak jót lehet róla mondani. Érdemes ezekre a lett rózsákra figyelni, nagyon hidegtűrőek, strapabíróak, egészségesek és szépek.

Nincsenek megjegyzések: