2010. október 19., kedd

Mesebeli árak

a Zöld Király kertészetben.

Először is a legnagyobb fogás: a tavalyi földlabdás növényeikből csináltak egy 1000 forintos ágyást. Én többször vettem már ilyen növényt - többek között az alábbi képen és az előző posztban is látható nagy Euonymus alatus 'Compactus'-t, pont tőlük - és szerintem nagyon megéri. Most a Zöld Királyban különösen nagy növényeket is árulnak, több olyan van köztük, amelyik másfél-két méteres. Többnyire most nem nagyon mutatósak, de megfelelő gondoskodás mellett biztosan megmaradnak és jól fognak fejlődni. Az első évet általában a regenerálódással töltik, de utána már teljesen hozzák a formájukat.

Néhány példa a kínálatból:
Cornus kousa - én már megvettem az egyiket, de még van kettő.
Viburnum opulus 'Roseum' - Néhány példány van belőle, legalább két méteresek és hihetetlenül gyönyörű bíbor-bordó az őszi színeződésük.
Viburnum microcephallum - Szintén két méteres példányok, hasonlóan csodaszépen színeződik, de csak védett helyre való.
Salix cinera 'Tricolor' - Az előzőekhez hasonlóan legalább két méteres, gyönyörű bokrok.
Cornus alba - Van két egészen nagy felnőtt bokor is belőle, nagyon szép színű veszőkkel.
Ligustrum ovalifolium - Másfél-két méteresek, egy egész sövénynyi van belőlük.
Van még som, Viburnum lantana... és még sok más.

1500 forintért néhány nagy örökzöld, például két kedvencem a Taxus x media 'Hicksii' (125-150 cm) és a Thuja orientalis 'Aurea Nana' (egy méter körüli példányok).

Kétezer forintért egy csomó féle, nagy, legalább 80-100 centis babérmeggyet lehet kapni.

Sokféle Ilex kapható féláron, hatalmasak és nagyon szépek, tele bogyókkal.

40%-os engedménnyel mindenféle örökzöld bokor, például két gyorsan növő és strapabíró tuja, a malonyai tuja (175/200-as, eredeti ár 6590 Ft.) és Thuja occidentalis 'Little Champion' (80/100-as, eredeti ár 5490 Ft.). Ez utóbbi másfél-két méter gömb alakú bokor lesz kifejletten, gyorsan nő és jól tűri a metszést is.

Van egy csomó minden 30%-os engedménnyel, például a Taxus x media 'Hicksii'-ből 150/200-as és két méter körüli Smaragd tuja.

Ezen kívül több tucat nagyon érdekes és különleges növény kisebb méretben (40-60-80 centisek) ezer forint alatti áron. Például: Calycanthus floridus, Ceanothus x pallidus 'Marie Simon', Rosa carolina, Rosa virginiana, Euonymus nanus var. turkestanicus, legalább tízféle Cornus alba és Viburnum, sárga levelű, tarka levelű és mindenféle fajta jezsámen, rengeteg féle Weigela, fantasztikus kínálat van borbolyákból ....

Szóval, itt a nagy lehetőség nagyon olcsón nagyon jó növényeket szerezni...

Cím: Budapest, XVII. kerület Keresztúri út 180. Nyitvatartás: hétfő-szombat 8-17-ig, vasárnap 8-12.ig.

A képek a tavaly óta túlélő földlabdás növények tiszteletére a kert 2009-es albumából valók.

2 megjegyzés:

marguerite írta...

gyönyörűek a képek, gondolom, hogy a valóságban is ez a törekvésed, hogy szinte elmosódjanak és a végtelenbe nyúljanak a kert határai, a fotókon meg még inkább teljesül. nagyon szeretem nézni.

Hortus Carmeli írta...

Kedves Marguerite,

köszönöm szépen. Tényleg sokat dolgoztam azért, hogy a kert ezt az érzést keltse. Igazán örülök, hogy tetszenek a képek.

Szép, békés őszi napokat!

Kata