2008. március 8., szombat

Húsos som (Cornus mas)

Ez a som virága. Ugye milyen szép?

Ez a som volt az egyik első növény, amit ültettünk a kertben. Valaki mondta a kertészetben, hogy milyen szerencsénk van, most éppen lehet somot is kapni. Akkoriban még végtelen nagynak hittem a kertet, gondoltam, na jó, akkor vegyünk ebből is egyet. Otthon aztán leraktuk a kert végébe.

Nem volt különösebben vonzó növény. Az első egy-két évben csak néhány bánatos virgács meredezett ki a földből. Csak azért nem szedtem ki, mert nem volt rá időm.

A véleményem akkor kezdett megváltozni róla, amikor először hozott egy kicsit több virágot. A csavart mogyoró mellett ez az egyik első bokor, amelyik a korai aranyvesszőkkel egy időben virágzik a kertben. Nemsokára annyival finomabbnak találtam a som virágait, hogy az aranyvesszőt oda is ajándékoztam valakinek. Igazán azonban akkor lett a kedvencem, amikor már termett annyit, hogy a rigók mellett még nekem is jutott. (Ehhez kb. hét év kellett.) Nagyon finom. Én legjobban bundáskenyérrel, nem teljesen érett állapotban szeretem.

magasság: 3-5 méter
szélesség: 3-5 méter - Azt olvastam róla, hogy nyírott sövénynek is alkalmas. Én egyszer nyírtam meg a miénket egy kicsit, azt nagyon rossz néven vette.
hidegtűrés: Z4 (-32 fokig)
virágzás: kora tavasszal
termés: Kis piros ovális bogyók a nyár végén, ha az ember hagyja teljesen megérni, akkor édesek.
fényigény: Szereti a napot, de félárnyékon is megél.
talajigény: A könnyű, vízáteresztő talajt szereti (nálunk azon van), de állítólag minden talajon megél.
vízigény: Szereti a vizet, de nálunk meglehetősen száraz talajon él.

részletes leírás: University of Connecticut Plant Database - Senki ne veszítse el a kedvét a som kezdeti lassú növekedésétől, ők is azt írják, hogy nehezen stabilizálódik.
Érdemes megnézni az egész adatbázist, nagyon részletes és megbízható leírásokat ad.

4 megjegyzés:

Cicka írta...

A somot mi vadon szoktuk gyűjteni és isteni lekvárt lehet belőle főzni vadhúsokhoz v. halakhoz kitünő. Mindenki imádja, persze a vega rokonok is.

Templom Kata írta...

Sajnos a mi somunk nem terem annyit, hogy lekvárt lehessen csinálni belõle. Nekem is igyekeznem kell, hogy a madarak mellett nekem is jusson valami. A Praskac (lásd. Hasznos linkek) azt írja, hogy a jó terméshez több bokor is kell és feltétlenül kell tenni közéjük hímivarú bokrot is. Mindenéle nagyon jó fajtákat ajánl ehhez. Mindezidáig azonban nem tudtam több somnak helyet találni.

Névtelen írta...

érdekesség, hogy Somogy megye erről a növényről kapta a nevét.

szerintetek van értelme iparszerűen telepíteni?

Templom Kata írta...

Igen, ez tényleg érdekes.

Sajnos fogalmam sincs, hogy érdemes-e iparszerűen telepíteni.

Az viszont mostanra kiderült a számomra, hogy legalább kettőt kell belőle telepíteni, hogy beporozzák egymást, különben nem terem rendesen.