2007. március 26., hétfő

Rózsák

A kertünkben ma közel száz féle rózsa van. Zömmel történelmi és angol rózsák.

1996-ban, amikor elkezdtük a kertünket először is – könyves emberek lévén – könyveket vettünk. Egyet rögtön a rózsákról, ebben láttam először történelmi és angol rózsákat. (Halina Heitz: Rózsák – Így fejlődnek és virágoznak a legjobban. Unikornis Könyv- és Lapkiadó Kft. én. – Ez egy kisalakú füzetke. Egy egész sorozatot adtak ki belőle: a bokrokról, az illatos növényekről, a bogyósokról , stb. Mind kezdő kertészek számára készült, nem csak szép képek vannak benne, hanem kitűnően összefoglalva tartalmazzák a legfontosabb tudnivalókat.)

Rögtön megpróbáltuk ezeket Magyarországon beszerezni, de a kertészeteknek és a termesztőknek még csak nem is derengtek ezek a fogalmak.

1997 elején meglátogattuk Angliában Tamás nővérét, aki fél évet egy öregeket és fogyatékosokat ápoló szerzetesrendnél dolgozott, hogy nyelvet tanuljon. Elvitt minket Anglia egyik leghíresebb kertjébe, Wisleybe. Ez alkalommal nekünk nem sikerült megnéznünk a kertet, ugyanis Tamás és én leragadtunk a bejárat előtt lévő kertészeti áruházban. (Két éve sikerült átjutnom a kertészetből a kertbe is. Tényleg nagyon érdekes.)

Huszonkét történelmi és angol rózsával jöttünk el. A lelkesedésünk annyira tetszett nekik, hogy miután megtudták, repülőn akarjuk ezeket a rózsákat Magyarországra szállítani, kiszedték a cserepeikből, lemosták a gyökereiket és egyenként becsomagolták őket nekünk. Ráadásul megajándékoztak egy David Austin által írt és dedikált, az angol rózsákról szóló könyvvel.

Most már csak az volt a kérdés, hogyan hozzuk haza a rózsáinkat, tekintettel arra, hogy arra se időnk, se pénzünk nem volt, hogy egészségügyi bizonyítványokat szerezzünk be róluk, enélkül pedig szigorúan tilos volt akkoriban növényt szállítani külföldről Magyarországra.

Nem mertük csomagban feladni őket, nehogy összetörjenek, így azt gondoltuk, hogy kézipoggyászként fogjuk majd őket felvinni az utastérbe. Mivel nem volt semmink, amibe betehettük volna őket, Tamás nővérének egy kolléganője adott nekünk két szép nagy reklámtáskát. Pont belefértek a rózsák.

Sűrű fohászkodások közepette vonultunk fel felük a repülőre. A légikisasszonyok meglátván a szatyrainkat – amelyek persze messze meghaladták a szabályosan felvihető kézitáska méretét – a várakozásainkkal ellentétben egészen természetellenesen széles mosollyal néztek ránk és az egyik meg is kérdezte, hogy jól sikerült-e a vásárlás. Igyekeztünk jó pofát vágni és mondtuk, hogy igen – mint ahogy ez igaz is volt.

Jóval később derült ki, hogy azok a nejlonzacskók, amelyeket ennél szegény ápoló rendnél besegítő idősebb asszonytól kaptunk, Anglia egyik legelegánsabb üzletének a táskái voltak.

Magyarországon próbáltunk új rózsákat is beszerezni, de változatlanul senki nem értette, hogy mit akarunk. Bánatunkban megvettünk néhány itthoni rózsát, de egy szezonnál többet egy sem töltött nálunk. A meglévő történelmi és angol rózsáink mellett siralmasan provinciálisaknak hatottak.

Néhány év múlva felfedeztük, hogy hozzánk közelebb, Bécs mellett a Praskac kertészet is árul történelmi és angol rózsákat. S amikor beléptünk Európába és így megnyíltak a határok, akkor már tudtunk neves rózsakertészetekből is rendelni az interneten keresztül (Schultheis, David Austin, Peter Beales).

Meg kell mondjam, hogy az így beszerzett rózsák egyáltalán nem feltétlenül drágábbak, mint ha itthon vettük volna őket, viszont összehasonlíthatatlanul jobb a minőségük. És nekem az is számít, hogy így nem egyszerűen egy piros vagy sárga rózsám van - nálunk a kertészeteknek általában eddig sikerül eljutniuk a rózsák klasszifikálásában -, hanem az az egész gazdag kultúrtörténet is itt van a kertben, amely ezekhez a nagyszerű rózsákhoz kötődik.

Ahogy sikerül képet készítenem róluk, lassanként az öszes rózsát szeretném felrakni a lapra:

Rózsák jegyzéke
(A zárójelben lévő rózsák már nincsenek a kertben.)

történelmi rózsák:

alba:
- Amelia
- Belle Amour
- Blush Hip
- (Great Maiden's Blush)

damaszkuszi:
- Jacques Cartier
- Rose de Rescht
- Rosa Trigintipetala

gallica:
- Cardinal de Richelieu
- Charles de Mills
- Complicata
- Empress Josephine
- Hippolyte
- ismeretlen gallica
- Rosa gallica officinalis
- Rosa Mundi/Rosa gallica Versicolor
- (Sancta)
- Sissinghurst Castle
- Tuscany Superb
- Violacea

portland:
- (Arthur de Sansal)
- Duchesse de Rohan
- Indigo
- (Portland)

angol rózsák:
- Abraham Darby
- Ballerina
- Brother Cadfael
- Charles Rennie Mackintosh
- Claire Rose
- Comtes des Champagne
- Cottage Rose
- (Cymbeline)
- Dark Lady
- English Elegance
- English Garden
- Falstaff
- (Francine Austin)
- (Gertrude Jekyll)
- Grace
- Heather Austin
- Heritage
- James Galway
- Jayne Austin
- John Clare
- Jubilee Celebration
- Jude the Obscure
- Kathryn Morley
- L.D. Braithwaite
- Lucetta
- (Mary Rose)
- Noble Anthony
- Othello
- Pat Austin
- Redouté
- Saint Cecilia
- Scepter'd Isle
- (Shakespeare 2000)
- Sharifa Asma
- Sir Edward Elgar
- Summer Song
- Sweet Juliet
- (The Herbalist)
- The Prince
- The Squire
- Tradescant
- Winchester Cathedral
- Wise Portia

egyéb rózsák:

hibrid moharózsák:
- Ballerina
- Cornelia
- (Francesca)
- (Kathleen)

kanadai rózsák:
-
Champlain
- (David Thompson)
- (Henry Hudson)
- Jens Munk
- Martin Frobisher
- William Baffin

modern bokorrózsa:
- Westerland
- Bonica

rugosa hibridek:
-
(Belle Poitevine)
- (Dagmar Hastrup)
- (Gelbe Dagmar Hastrup)
- Hansa
- (Guna)
- (Parfum de l'Haï)
- (Ritausma)
- Roseraie de l'Haï
- Thérèse Bugnet
- Zaiga

vadrózsa hibridek és bokorrózsák:
- Erinnerung an Brod
- (Frühlingsmorgen)
- Frühlingszauber
- Ghislaine de Féligonde
- Golden Wings
- Karl Foerster
- Kiese

14 megjegyzés:

sarazuglo írta...

Kedves Kata!

Szívesen és bevallom irígykedve olvasom a bloggját, nekem ugyan csak egy hosszú-hosszú erkélyem van, de ott nagy lelkesedéssel kertészkedem.
Felmerült bennem, hogy nincs-e olyan Magyarországi beszerzőhely, ahol törénelmi és/vagy angol rózsát lehetne venni?Én is beléjük szerettem még régebben, de sehol nem találok elérhető közelségben.

Köszönöm előre is,
Sára

Templom Kata írta...

Kedves Sára!

Nekem még nem sikerült találnom. Láttam már néhány helyen kiírva, hogy angol rózsa, de azok még köszönőviszonyban sem voltak Austin rózsáival. Az angol rózsák szaporítását Austin levédette és csak ő vagy olyan cégek szaporíthatják, akikkel ő megállapodott. Ezeket ők felügyelik szakmailag és biztosítják, hogy ha tőlük vásárol az ember, akkor olyan, mintha Austintól vásárolna. Én úgy látom, hogy ezekben a cégekben tényleg lehet bízni. A többiről viszont az volt a tapasztalatom, hogy mindenféle ócskaságot árulnak angol rózsa címén. A történelmi rózsák nincsenek levédve, de én nem tudok senkit Magyarországon aki foglalkozna velük. Hozzánk legközelebb Ausztriában tudom a Praskacot és Németországban a Schultheist, akik ilyen rózsákkal foglalkoznak. Mind a kettőjükkel nagyon jó tapasztalataim voltak. A címüket megtalálja a hasznos linkek között.

Remélem sikerül valamit beszerezni.

Kata

Timi írta...

Kedves Kata!
Nagy szívfájdalmamra az idei télen több rózsám is a növénytúlvilágra költözött. Nem tudom mi lehetett a baj, hogy némelyik bírta, mások meg nem. Viszont, ha már így alakult, szeretném angol rózsákkal pótolni a helyüket. A problémám az, hogy nem tudok németül. Fogalmam nincsen hogyan rendelhetnék nyelvtudás hiányában a prask..tól. Szeretném ez ügyben a segítségedet kérni.

Templom Kata írta...

Kedves Timi!

Szerintem a Praskactól sokkal jobb úgy rózsát venni, hogy az ember virágzás idején (május végétől szeptember végéig) kimegy és ott kiválasztja a kínálatból, ami tetszik neki. A kertészet jól rendezett, barátságosak, mindennek ki van írva az ára és a neve.

Egy-két éve volt valaki, aki tudott magyarul is egy kicsit, de az angollal biztosan el lehet boldogulni. Barátaink leveleztek velük és ott is megértették magukat angolul.

Nem kell félni, hogy nem tudsz németül, angolul vagy végső esetben mutogatva, biztos menni fog.

Kata

Timi írta...

Kedves Kata!
Nagyon köszönöm a felvilágosítást.
Angolul talán menni fog. Legalább az a nyelv nem ismeretlen számomra, ha nem is megy túl jól.
Még egyszer köszönöm.
Timi

Réka írta...

Kedves Kata!
Gyönyörűek a rózsáid, és most, hogy az Oázis hozott be Austin rózsákat, hirtelen nem is tudok választani... Eddig csak egy futórózsát szerettem volna, de nézegetve a kerteteket, legalább 5 másik fajtát is azonnal telepítenék. Az Oázis kínálatából a Shropshire Lad fajtát néztem ki futónak, és kérdezném, hogy tudsz- e erről a fajtáról valamit?!
Jó munkát a kertben, üdvözlettel:
Réka

Templom Kata írta...

Kedves Réka,

nálunk ez a rózsa csak kétszer virágzik. Én bokornak metszem és úgy jól megvan. Nem tudom futónak milyen, de nekem az a gyanúm, hogy ez inkább egy bokornak való rózsa.

Itt a blogban a hasznos linkeknél van néhány jó rózsás lap, érdemes ott utána nézni az Oázis által rózsáknak, talán van valami jobb is.

Sok sikert!

Kata

Réka írta...

Nagyon köszönöm, keresgélek akkor még egy kicsit!
A davidaustinroses.com-on árulják futó és bokor változatát is, de itthoni üzletben nem tudom melyik változat elérhető...

mz/x írta...

Kedves Réka!

Nem csak az Oázis kertészetben kaphatók David Austin rózsák, hanem a Budai Kertcentrumban is.
Elég nagy választékban.
www.budaikertcentrum.hu

mz/x írta...

Kedves Kata!

Néhány rózsánál szerepel megjegyzés, minősítés, másoknál nem. Várhatjuk e, hogy kibővül a blog ilyen tekintetben. Beszereztem néhány Austin rózsát, és érdekelne Magyarországon ki milyen tapasztalatot szerzett velük kapcsolatban. Majd Én is beszámolok saját tapasztalataimról. Érdekelne még a Blush Noisettel, és a Mme Alfred Carrier - el kapcsolatos Magyarországi tapasztalatok.

Balu Baba írta...

A 'Jaques Cartier' fajta nem damaszkuszi rózsa, hanem a Portland fajtacsoportba tartozik.

Templom Kata írta...

A Help Me Find damaszkuszinak sorolja első helyen, második helyen a Hybrid Perpetual, harmadik helyen a Portland besorolás áll.

Az Every Rose első helyen Hybrid Perpetual rózsák közé sorolja és megemlíti, hogy Peter Beales a portland (magyarul kisbetű) rózsák közé helyezi.

A Rogers Roses portlandnak sorolja.

Egyébként Jacques Cartiernek hívják, nem Jaques Cartiernek.

Rosina írta...

Szia! Csak ámulok, hogy mennyi szép rózsafajtád van és gratulálok!!!
Van egy nagy problémám, hogy 2-3 éve az újonnan beszerzett rózsabokrokat áttelepítem másik helyre. Vagy nem látom őket, vagy pedig azért, mert úgy érzem, hogy nem találtam meg a nekik megfelelő helyet. Most a keleti égtájra telepítettem a zömét, mert úgy gondoltam a rózsa mégiscsak keletről származik. Az Északi oldalon nem marad meg, hiába szélvédett. Adnál ebben tanácsot, hogy melyik égtájat szereti a rózsa?
A másik, hogy már régóta szeretnék szert tenni egy damaszkuszi rózsára, de sajnos lehetetlen. Tudnál ebben segíteni? köszönöm.

Templom Kata írta...

Kedves Rosina,

a rózsák a napos, meleg helyeket szeretik, így a déli vagy keleti oldal a legkedvezőbb nekik. Vannak azonban olyan rózsák is, amelyek jobban bírják az árnyékot, azokat lehet akár az északi oldalra is tenni. Damaszkuszi rózsát nálunk nem árulnak. Külföldről legegyszerűbb a Praskactól (Bécs mellett vannak, de interneten keresztül is árulnak) vagy a Schultheistól interneten keresztül keresztül rendelni.

Sok sikert!

Kata