2007. március 26., hétfő

Hasznos linkek

Tartalomjegyzék:
Növényekről
adatbázisok: információs lapok
adatbázisok: kertészetek
rózsák
peónia, hortenzia, klematisz
alternatív gyümölcsök és biokertészet
évelők általában
hosták
sásliliomok
bambuszok, füvek és sziklakertiek
hagymások és gumósok
Kertekről
Kertészetekről
rózsakertészetek
peónia, hortenzia, klematisz
alternatív gyümölcsök és biokertészetek
évelőkertészetek
hagymások és gumósok

Royal Horticultural Society: A Királyi Kertészeti Társaság honlapja. Számomra nagyon érdekes egy olyan ország legfontosabb kertészeti társaságának életébe bepillantást nyerni, ahol olyan hozzáértéssel és szenvedéllyel kertészkednek, mint Angliában.


NÖVÉNYEKRŐL:

adatbázisok - információs lapok:

Dave's Garden: Az egyik legnagyobb angol nyelvű kertészeti adatbázis és fórum. Én elsősorban adatbázisként használom. A növények magasságán kívül megadja a szélességüket, a virágzási idejüket, a vízigényüket, gyakran hoz róluk képeket és véleményeket, s ami nekem nagyon fontos, szinte mindig közli a növények hidegtűrését is.

Missouri Botanical Garden's Kemper Center – The PlantFinder: A Missouri Botanical Garden lapján található adatbázis, amely több mint 3500 növény adatait tartalmazza. Nagyon alapos és megbízható. A Dave's Garden mellett az utóbbi időben ezt használom a legtöbbet.

BackyardGardener: Amerikai kertészeti információs lap. Én elsősorban azért kötöttem ide, mert az amerikai hidegségi zónák mellett, a melegségi zónákat és napsütési zónákat is - részletes információkat mellékelve hozzájuk - megadja. Ez utóbbiak ismerete fontos abból a szempontból, hogy a forró nyarainkat melyik növények bírják, s melyikek nem. Ha ezeket régebben ismertem volna, akkor tudtam volna például, hogy a mi kerünkbe nem szabad Astilbéket telepíteni - amelyek, nagy fájdalmamra, az idei forróságban tönkrementek.

University of Connecticut: Fákról és bokrokról meglehetősen nagy és alapos adatbázis. Én minden új vásárlás előtt lehetőleg megnézem, mert minden növénynél jelzi ha az terjedő tövű vagy tarackoló - s tapasztalataim szerint a magyar kertészetekben árult bokrok jelentős része ilyen (nyilván mert ezeket egyszerű szaporítani).

BBC - Gardening: A BBC jól használható, informatív kertészeti lapja.

Le Jardin de Béatrice: Francia nyelvű lap, s noha én nem beszélek franciául, olyan jól megszerkesztett táblázatai, ábrái és képei vannak, hogy nekem sokat segítenek. Az előzőhöz hasonlóan megadja azt is, hogy mit tűr el egy növény, valamint reális virágzási időket ír.

Great Plant Picks: Tényleg válogatott nagyszerű növények. Aktuálisan kb. 700.

Shootgardening: Egy angol kertészeti lap. Adatbázis, fórum, kertek, növényvédelem - ahogy ott csinálják.

Dyck Arboretum: Egy arborétum az USA-ban. Azonkívül, hogy érdekes milyen ott egy arborétum, nagyon jó adatbázisa is van az ott honos növényekről.

Urban Horticulture: A North Carolina University lapja. Van egy nagyon gazdag növény-enciklopédiájuk, megbízható és pontos adatokkal. Kivételesen gazdag növényvédelmi információkban.

Pflanzen im Web: Egy hatalmas német nyelvű adatbázis. Közel 3000 zöldség és 2000 gyümölcs és még sok egyéb összesen több mint 15000 növény.

Selecting Schrubs for You Home: Az Illinois Egyetem nagyszerű lapja, amely valóban kivételesen jó válogatást ad házikertekben jól használható bokrokról - rendkívül jó a kereső rendszere.

Gardens North: Kanadai lap, rendkívül bőséges válogatás hidegtűrő növényekből.

adatbázisok - kertészetek:

Az alábbi kertészetekkel mint kertészetekkel nincsenek tapasztalataim, de olyan jó katalógust tartanak fenn, hogy ezeket adatbázisként szoktam használni.

Digging Dog Nursery: Egy amerikai kertészet. Három – a földművelés iránt élénken érdeklődő – kutyánk révén igazán tudom díjazni a nevüket: ásó kutya. Egyébként pedig nagyon pontos növényleírásaik vannak.

Lazy S'S Farm Nursey: Az egyik kedvencem. Kivételesen reális információk. Ráadásul szintén kutyabarátok – nagyon jópofa kutyákkal.

Fort Pond Native Plants: Nem csak a növények optimális körülményeit adja meg, hanem azt is, hogy mit tűrnek el.

Crocus: Egy angol kertészet lapja, szép fényképekkel, sokféle és reális információval.

Esveld Plant Store: Ez egy holland kertészet. Annyira jók a növényleírásai, hogy én adatbázisként szoktam használni. Például, a talajtakaró növényeknél megmondja, hogy összeférnek-e más növényekkel vagy sem. Ha az ember a talajtakarókat nem bokrok alá teszi, hanem a többi évelő közé, akkor ezt nagyon fontos tudni, mert az össze nem férők az összes többit agyonnyomják.

Nature Hills Nursey: Egy amerikai kertészet nagy választékkal és akkurátusan megadott hidegségi zónákkal.

High Country Gardens: Szintén amerikai kertészet nagyon érdekes növények , szép képek, jó leírások és mindenütt megadják a hidegtűrést.

Wyevale Garden Center: Egy angol kertcentrum szép lapja.

Kordes Jungpflanzen: Német kertészet, amely szaporítóanyagot árul. Rengeteg féle növényt kínál és jók a leírásaik.

When Perennials Bloom: Ahogy a címe is mutatja az interneten hozzáférhető angol nyelvű könyv az évelőkről.

North Creek Nurseries: Amerikai kertészet, kitűnő, megbízható leírásokkal.

Natur im Garten: Osztrák-magyar-cseh és ha jól látom, szlovén közös projekt magyar nyelven is olvasható lapja, a természetközeli kertészkedésről.

Rainy Side Gardeners: Egy másik nagyszerű amerikai kertészet, szép képekkel és jó leírásokkal.

Northscaping: Az USA északi részén lévő kertészetek gyűjtőlapja, amely különös figyelmet fordít a hidegebb területek kertészeti problémáira.

Bluebell Nursery
: Angol arborétum és kertészet. Rendkívül kifinomultan válogatott kínálattal és jó növényleírással.

rózsák:

Rosenmeile: Christine Meile rózsakertész és növényfotográfus (valamint kutyabarát) gyönyörű és információgazdag lapja.

Helpmefind: Minden, ami rózsa. Egy-egy növényről lehetőleg sok fényképet közölnek (ha van, belinkelnek olyan kerteket, ahol az adott rózsa megtalálható), elég pontos magasság és szélesség adatokat hoznak, gyakran jelölik az árnyéktűrést is, és olyan különleges típusokról is részletes adatokat közölnek, mint az utóbbi évtizedekben kifejlesztett, abszolut hidegtűrő kanadai rózsák. A rózsákhoz ezt használom a leggyakrabban.

RogersRoses: Annak a meseszép angol könyvnek, amelynek a képein fellelkesülve elkezdtük a rózsakertünket megcsinálni, s azóta is – pedig már tíz éve megvan – időről időre előveszem, az internetes változata. Nagyon jó keresőrendszere van.

EveryRose: Az egyik legnagyobb rózsa-adatbázis, amely felajánl egy olyan keresőrendszert is, ahol különféle tulajdonságok együttese alapján kereshetünk rózsát, ami kezdőként nagyon sokat segített nekem.

RoseFile: Még egy rózsa-adatbázis, nagyon sok jó képet és információt tartalmaz (külön lapot a hidegtűrő rózsákról).

JustOurPictures: A legszebb rózsafotók, melyeket valaha is láttam; a szöveg angol.

peóniák, hortenziák, klematiszok:

Klehm's Song Sparrow: Elmondhatatlanul szép növényeket nemesít és árul. Mindenképpen meg kell nézni!

Paeonia Project: Carsten Burkhardt fantasztikus adatbázisa, számos nyelven. Egészen hihetlen mennyiségű kép és információ a paeoniákról, jól kezelhető és kertészetekhez is elutal. A növények, amiket vettem tőle, sajnos nem voltak ilyen átütőek.

Piviones Rivière: 1849 óta fenálló francia peonia-kertészet 650 féle növénnyel.

All About Hydrangeas: Egy amerikai hölgy nagyon szép és informatív lapja a hortenziákról.

Clematis: Egy lengyel nagybani klematisz-kertészet nagyon jó angol nyelvű enciklopédiával.

Clematis on the Web: Több mint 3000 klematisz adatai, jó leírások, sok kiegészítő információ.

alternatív gyümölcsök és biokertészet:

Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató Intézet: Rubusonline néven volt egy lapjuk, de az megszűnt és ez van helyette. A málna, szeder szamóca és ribiszke mellett Haschberg bodzát és többféle fekete berkenyét is kínálnak nagyon kedvező áron.

Riskó Faiskola: Magyar kertészet, amely sokféle bogyóst kínál és jók a leírásai.

Der Bio-Gärtner: Nagyon alapos és jól használható bio kertészeri lap, német nyelven.

Erdei gyümölcs lap: Végre valami magyarul.

Garten-Baumschule Zeitlhöfler: Egy német faiskola lapja, amelynek az a különlegessége, hogy Andreas Zeitlhöfler vadon termő gyümölcsökből diplomázott és rengetek inforáció van a lapján ezekről.

Artner Biobaumschule: Osztrák bio faiskola, amely különösen nagy kínálattal rendelkezik régi fajta gyümölcsfákból és alternatív gyümölcsökből.

Cido: Német nyelvű lap, az utóbi évek egyik sikernövényéről, a Cido nevű japánbirsről, amelyet magas C vitamin tartalma miatt északi citromnak is szokás nevezni. Számos receptet is tartalmaz - amelyeket egyébként bármilyen japánbirsből elkészíthetünk.

Eggert Baumschule: Fantasztikus német kertészet, amely viszonylag olcsó és különösen jó alternatív gyümölcsökből, régi fajta gyümölcsökből és vadrózsákból.

Gärtnerei Naturwuchs: Természetközeli kertészkedésre szakosodott német kertészet, nagyon jó kínálattal. Megbízhatóan, jó minőségű növényeket szállítanak nem túl drágán.

Cool Temperate Plants: Alternatív gyümölcsök hűvös éghajlatú kertekbe.

Baumschule Horstmann: Német faiskola, különösen nagy kínálattal bogyósokból. Kicsit nehézkes volt az ügyintézésük, de nagyon jó növényeket küldtek.

Alte Obstsorten: Régi fajta gyümölcsökkel foglalkozó német kertészet. Nagyon jók a leírásai.

Johannisbeeren: Az előző kertészet lapján egy oldal a ribizlikről. (Kicsit nehéz ott megtalálni, azért külön kiemelem itt.) Egy nagyon szép személyes emlékezés a szerző gyerekkoráról. Fajták leírása, termesztési útmutató.

Chaenomeles cathayensis: Egy olyan japánbirs, amelynek állítólag közel egykilós termései vannak. Az Eggert Baumschule kínálatában szerepel.

Nos Chaenomeles Page: Angol nyelvű lap a japánbirsről.

évelők általában:

Heritage Perennials: Azon nagyon kevés kertészeti lap közé tartozik, amely a növényeknek nem csak az optimális körülményeit adja meg, hanem azt is, hogy mit tűrnek el. Nekem nagyon sokat segített.

Bluestone Perennials: Egy szintén nagyon jó amerikai kertészet, amelyik a növényeknek a tűréshatárait is megadja.

Walters Gardens: Kitűnő amerikai évelőkertészet, amelyik rendkívül részletes és reális információkat ad a növényekről.

Homestead Farms Nursery: A Hosták kapcsán találtam meg és nagyon informatívnak találtam, de emellett még a sásliliomokról, a peóniákról, a klematiszokról és a szibériai íriszekről és a hidegtűrő páfrányokról - jelzem, Magyarországon rendszeresen forgalmaznak olyanokat, amelyek nem bírják az itteni klímát - is hasonlóan alapos információkat kaphatunk.

Plant Delights Nursery: Ez is egy amerikai kertészet. Nagyon jól válogatott növényei vannak és kitűnő leírásokat ad.

Annie's Annuals & Perennials: Részletes és pontos leírás jó képekkel több mint 2500 növényről.

Cotswold Garden Flowers: Ritka évelőkre és kis bokrokra szakosodott angliai kertészet. Enciklopédiája kb. tízezer növényről ad nagyon jól használható leírást.

Staudenkulture Stade
: Német évelőkertészet, amelyik több mint 3000 növényt kínál. Nagyon jól használható összetett keresője van. Száraz, félárnyékos erdőszélre például 122 növényt tudott ajánlani.

Helenium - Phlox: A Heleniumokról még csak-csak, de a Phloxokról alig találni megbízható, szép fotókat. Nos, ezen a lapon nagyon sok van. Annyira szépek, hogy ha az ember nem akar éppen Phloxokat, akkor is érdemes megnézni. (Bár gyanítom, hogy utána akarni fog.)

Hortensis: Egy kis német kertészet, amely főleg ritka évelőket árul. Nem vettem még tőlük, de sokat tanultam a katalógusukból.

Staudengalerie Olaf Grabner: Vadvirágokra és különösen nehezen művelehető részekre (száraz árnyék, száraz homok) is alkalmas évelőkre specializálódott kertészet. Nekem sokat segített a katalógusuk.

hosták:

Mickfield Hostas: Ezt találtam az egyik leginformatívabb lapnak.

Q & Z Nursey: Egy kifejlett Hosta szélessége akár két és fél méter is lehet. Nyilván több növényt lehet eladni, ha ezeket a méreteket egy kertészet elhallgatja. Általában ezt is teszik. Ez a lap azon nagyon kevés közé tartozik, amelyekről meg lehet tudni a Hosták tényleges nagyságát.

Bridgewood Gardens: Kivételesen szépek a fotói és minden növényről lehetőleg több képet is hoz.

Hosta Patch: Reális méreteket és szép képeket ad.

Homestead Farms Nursey: A Hosták magassága és szélessége mellet még a levelek méretét is megadja és szépek a képei.

DirectSourceHostas: Ez a lap nem ad olyan pontos leírásokat mint az előzőek viszont a szép képek mellett sok személyes kommentárt fűz a növényekhez és ezek gyakran nagyon hasznosak.

Hostas & ZO: Egy belga hosta-kertészet, amelynek a katalógusában egészen ritka fajták leírását is meg lehet találni.

sásliliomok:

Ha valaki venni is szeretne sásliliomot, arra nagyon figyeljen, hogy a mi hidegségi zónánk (Z5) csak a visszahúzódó (dormand) fajták számára alkalmas. Az örökzöld és félig örökzöld fajták legalább Z6-ot igényelnek.

Daylily World: David Kirchhoff amerikai sásliliom-nemesítő lapja. Azt hiszem, a világ legszebb sásliliomait itt lehet látni. Feltétlenül érdmes megnézni. Az ember nem is hinné, hogy ilyen szépség létezik.

Iris en Provence: Provence-ban egy francia nemestítő kertészete. Nagyon szépek a növényei és informatív a lapja.

Tagliliengarten Baumgarten: Én meglehetősen drágának találom, de nagyon szépek a képei.

Eurocallis: Szintén elég drágának tartom, de hasonlóképpen szépek a képei.

Hemerocallis-web: Német Hosta és Hemerocallis kertészet. Nagyon szép katalógusuk van.

bambuszok, füvek és sziklakertiek:

Fragesia - Der Gartenbambus: Német lap a bambuszokról. Igazi német alapossággal. Megadja a bambuszokról azt is, hogy terjednek-e és hogy milyen a hidegtűrésük. Mivel a bambuszok többsége rendkívül agresszívan terjed és nem fagytűrőek az 5-ös hidegségi zónában - Magyarország nagy része sajnos minden ellenkező állítás ellenére is ide tartozik - kellemetlen meglepetések elkerülése végett ezeket jó a bambusz vétele előtt megtudni.

Bluestem Nursery: Egy másik kedvencem. Nagyon szép kanadai lap a hideg klímában is alkalmazható füvekről.

The Alpine and Grass Nursery: Egy angol kertészet. Nincs velük személyes tapasztalatom, a katalógusuk lenyűgözően gazdag és informatív. Én adatbázisként szoktam használni.

Jeepers Creepers: Nagyon jó lap talajtakaró növényekről. Szintén megadja a növények tűréshatárait is.

Green Roof Plants: Egy amerikai zöldtetőket készítő cég lapja. Sok olyan nagyon tűrőképes növény leírását adja, amelyek a tűző nap és szárazság mellett adott esetben félárnyékot vagy nedvességet is elviselnek. Ráadásul a hidegtűrési zónát is megadja, ami azért is fontos, mert például a Sedumok tényleges hidegtűrési zónája gyakran egészen már, mint a róluk kialakított közkeletű elképzelés.

Knoll Gardens: A füvek angol specialistája. A lapjuk is gyönyörű és gazdag.

hagymások és gumósok:

Dahliaworld: Több mint ötvenezer dália és számos dáliakertészet adatai.

The National Dahlia Collection: Nagy dália adatbázisuk van, szép képekkel.

Deutsche Dahlien- , Fuchsien und Gladiolen- Gesellschaft: Több mint 1200 dália fényképet is tartalmazó megbízható leírása, jól kereshető és dáliakertészetekhez is elutal.

Brent and Becky's Bulb: Amerikai hagymás és gumósnövényeket áruló kertészet, amelyik nagyon alapos és megbízható információkat közöl a növényekről.

KERTEKRŐL:

The National Trust: Nagy Britannia legszebb épületei, parkjai és kertjei.

Gardenvisit: Kerttörténet, kertészeti irányzatok, kertészeti túrák és több mint 2000 kert az egész világon.

Great British Gardens: Nagy Británnia kertjeiről, könnyen kezelhető, rövid angol nyelvű leírást ad és amennyiben van a kerteknek saját honlapjuk, belinkeli azokat. Néhány nevesebb kerttervező munkáira külön is lehet benne keresni.

The Beth Chatto Gardens: Ez Beth Chatto kertészetének portálja. Sajnos inkább kereskedelmi lap és nem derül ki belőle, hogy milyen fantasztikusan szép Andrew és Beth Chatto kertje. De azért érdemes belenézni. A könyvei, amelyeket meg tudsz itt rendelni, sokkal jobban bemutatják a kertet és ezenkívül a növényekről is sok hasznos információt találsz bennük. Szerintem Beth minden idők egyik legnagyszerűbb kertésze.
Azt hiszem, most az egész interneten a Hortus Carmeli-n található legtöbb kép Beth Chatto kertjéről.

Sissinghurst Garden: Ez volt az első híres angol kert, amelyet megismertem. (Egy egyébként nagyon jó könyvből: Tony Lord: Sissinghurst: der schönste Garten Englands. Dumont Buchverlag, Köln 1996-tól több kiadás; angol eredeti: Gardening at Sissinghurst. Frances Lincoln Limited, London 1995) Nem lehet mindenki angol arisztokrata, de van ebben a kertben egy olyan nagyszabásúság, amely a legkisebb kertet is nagyszerűvé teszi.

The Great Dixter House and Gardens: Egy másik világhírű angol arisztokrata kert. Ismét csak a nagyszabásúság a lényeg.

Bressingham Gardens: Az egyik legszebb angol kert lapja.

Privétuin van Anja et Piet Oudolf: Szerintem Piet Oudolf olyan a kortárs kertészek között mint Rembrandt lehetett volt a kortárs festők között. Ez – egyébként egy holland kertészet lapja – mutat be legtöbb képet Anja és Piet Oudolf kertjéről.

Anja et Piet Oudolf: Anja és Piet Oudolf lapja. Gyönyörű képek Piet Oudolf által tervzett kertekről és az Anja által vezetett kertészetük katalógusa, feltétlenül érdemes megnézni azt is.

The Battery Gardens: Piet Oudolf egyik legutóbbi munkája.

Timbers Press: Piet Oudolf: Én ezt a boltot találtam, amely a legnagyobb számban árulja Piet Oudolf könyveit.

The Claude Monet Foundation at Giverny: Amikor elkezdtem a kertünket csinálni, az alapján állapítottam meg, jó-e egy rész, hogy összehasonlítottam azzal, olyan-e mint egy Monet kép. Nem sokkal ezután találtam egy könyvet, amelyből kiderült, hogy ő pedig úgy csinálta a képeit, hogy lefestette a kertjét. (Vivian Russel: Monets Garten. Dumont Buchverlag, Köln 1996, majd több kiadás. Eredeti: Frances Lincoln Limited, London 1995)
A Hortus Carmeli-n kicsit több képet lehet látni, mint az alapítvány lapján.

Foerster Stauden: Karl Foerster a huszadik század egyik legnagyobb német kertésze volt. Ez a máig is működő kertészete lapja, amelyen némi információ található róla is.

Ein Garten in Norddeutschland: Ez volt az első kertészeti lap amit évekkel ezelőtt megtaláltam a neten. Azóta is időről-időre visszalátogatok és mindig szépnek találom.

Moosey's Country Garden: Egy újzélandi asszony, Moosey nagyon szép, gazdag és érdekes lapja a saját - szép, gazdag és érdekes - kertjéről és mindenről, ami kert.

St Mary de Haura: Egy középkori kert Angliából.

Die Gärten Niederösterreichs: Alsó-Ausztriai kertek.

Schau- und Sichtungsgarten Hermannshof: A Gardenben olvastam először erről a csodaszép német kertről. Végre sikerült megtalálnom a honlapjukat.

L'Ortie-Culture: Egy gyönyörű belga kert lapja.

Wolfgang Oehme - James A. van Sweden: A világhírű kerttervező páros cégének a lapja, sok képpel.

Peter Janke Gartenkonzepte: Peter Janke német kerttervező lapja. Gyönyörű munkái vannak.

KERTÉSZETEK:

Érdemes megnézni a kertészeti információkat is, mert sok kertészet van ott is!

Először három olyan különleges magyar kertészet, amelyeket a legmelegebben tudok ajánlani:

Mocsáry Pál kertészete: Amióta csak megvan a kertünk, tőle vásárolok a leginkább. Igazán nagy öröm a számomra, hogy ő is szenvedélyesen érdeklődik a növények iránt és szereti azokat. Ennek megfelelően messze a legjobb évelőkínálata van egész Magyarországon. Egy csomó olyan növényt termeszt, amit különben csak Nyugatról lehetne beszerezni - a tízszereséért mint nála. Sajnos csak nagykereskedést folytat, de ha valaki nagyobb mennyiségű növényt szeretne, magánemberként is érdemes érdeklődni nála.

Etnoflora: Zatykó Zoltán gyógy- és fűszernövény kertészete. Reményeim szerint újra fog még vadvirágokat is árulni. Tőle kaptuk ugyanis, több mint tíz éve - amikor ezekhez még semmilyen módon nem lehetettt hozzájutni - az első igazi erdei virágokat. Volt néhány tő szagosmügéje és tüdőfüve, s nagylelkűen megosztotta velünk azokat. Azóta mi tüdőfű-nagyhatalom lettünk, az ő kertészetének a hangsúlya pedig a gyógy- és fűszernövényekre tevődött át. Mivel ő is azok közé a kevesek közé tartozik, akik nem csak a növényekből, hanem a növényekért is élnek, mindig nagyon izgalmas kínálata van. Legutoljára egy olyan barckszínű, fagytűrő Agastachét találtam nála, amiért az egész internetet feltúrtam, de Európában csak egy német kertészet árulta, természetesen a sokszorosáért mint ő. Aki hallgat rám, feltétlenül beszerez tõle néhány tő folytontermő erdei szamócát (Fragaria vesca 'Mignonette'). Az eredeti magokat én vettem 2005-ben a Chelsea Flower Show-n és őt kértem meg, hogy csináljon a magokból növényeket. A dolog olyan jól sikerült, hogy Zoli azóta is árulja ezeket. Nekem több tucat van belőle. Mint ahogy az egy erdőszéli növényhez illik is, elképesztően strapabíró. Nem indázik. Júniustól októberig terem. És mesés szamócaíze van. Hmmm!
Neki sincs honlapja, de e-mailen keresztül elérhető: etnoflora@chello.hu

Hostakert: Csak a legjobbakat tudom mondani. Az embert megijesztheti, hogy Nyíregyházán van, s kicsit drágább a nálunk szokásosnál. Ezek azonban ne riasszanak vissza senkit. Abszolut profi nyugati színvonalat kapunk az ottani áraknál olcsóbban. Nagy szakértelemmel kiválasztott óriási kínálat (majdnem ezer féle, s köztük nagyon sok egészen különleges Hosta). Gyönyörű, erős növényeket kaptam, olyan nagyokat, hogy volt olyan tő, amelyiket azonnal ketté tudtam osztani. (Ezt azért kezdő kertészeknek nem ajánlom.) A növényeket először a barátaim hozták el, s hosszan áradoztak, hogy milyen fantasztikusan kedvesek és barátságosak voltak velük. Először féltem attól, hogy postán rendeljek, de a barátaim által hozott növények annyira ügyesen voltak csomagolva, hogy megkockáztattam. Érdemes volt. Másnap kitűnő állapotban megérkezett egy extra példány (telefonon megbeszéltük, hogy a szokásosnál sokkal nagyobb növényt kapok) egy olyan Hostából, amit ezenkívül még két helyről lehet beszerezni Európából. Nagyon nehéz helyre tettem (ezért kellett az extra példány), gyönyörűen fejlődött a nyáron. Bízom benne, hogy három-négy év múlva tényleg két méter széles lesz, két méter magas virágszárakkal.

Praskac: A hozzánk legközelebb eső nyugat-európai kertészet. A növények teljes skáláját kínálja. Azon kevesek közé tartoznak, amelyek hivatalosan is árusíthatják David Austin rózsáit, s méltán, mert kitűnőek az angol rózsáik. Rendkívül jó német nyelvű internetes katalógusuk van. A növényeknek nem csak a magasságát és a szélességét adják meg, hanem a fény-, talaj- és vízigényét – nagyon megbízhatóan. Valamint a virágzó növények virágzási idejét is – a magyar publikációs szokásoktól eltérően náluk nem virágzik minden virág egész szezonban – pontosan szokták megadni.

rózsakertészetek:

David Austin Roses: Szerintem a világ legjobb rózsái. Olyan pazarul néznek ki mint a régi rózsák, viszont azokkal ellentétben általában többször virágoznak. Fantasztikus színeik vannak, némelyik csodálatosan illatos és egyik-másik elképesztően strapabíró. Viszont az a tapasztalatom, hogy nekünk érdemesebb a rózsáikat közelebbről, Németországból vagy Ausztriából beszerezni, mert erősebbek és jobban növekednek nálunk.

Peter Beales Roses: Austin mellett a másik leghíresebb angol rózsakertészet. Több mint 1300 klasszikus rózsát kínál, vadrózsában és történelmi rózsában egészen fantasztikus. Nagyon jó összetett keresőrendszere van, amely figyelmet fordít a rózsák – egyébként elég nehezen megtudható – fény és talajigényére. (Viszont az általa írt virágzási időkkel nem árt óvatosnak lenni.) Az ő rózsái különös módon jobban bírják a mi klímánkra való átállást, mint az Austin féle rózsák.

Rosen von Schultheis: A legrégebbi német rózsakertészet, hatalmas választékkal, jó minőséggel. Nagyon sok angol rózsát kínál és egy sor olyan különlegességet is, mint a nálunk is biztosan télálló kanadai és észt hibridek. Nagyon sok rózsát vettünk tőlük és csak jó tapasztalatunk van velük.

peónia, hortenzia, klematisz:

Staudengärtnerei Gräfin von Zeppelin: Elsősorban íriszre, sásliliomra és paeoniára specializálódtak. Ez utóbbiban különösen jók. A kertészeti árudákban kapható kínai fás bazsarózsák számára általában túl hidegek a mi teleink, ők viszont többnyire biztosan télálló fajtákat kínálnak – s nagyon szép növényeket küldenek.

Miely's Pfingstrosengarten: Csak Paeoniára szakosodott, hatalmas kínálattal rendelkező osztrák kertészet. Nagyon jó minőségű növényeket kaptunk tőlük.

Hortenziát nem vettem még szakkertészetből. A közönséges fehér gömbvirágú hortenzia (Hydrangea arborescens) két fajtáját, a Grandiflorát és Annabellát gyakran átlagos kertészetekben is lehet kapni. Az a baj ezzel, általában nem tudják, hogy melyik fajtát árulják, s a Grandiflora nálunk majdnem kétszer akkora mint az Annabella. Budapesten a New Garden kertészeti áruházakba néha nagyon érdekes és jó fajtákat is behoznak, de ott csak akkor szabad vásárolni, ha az ember pontosan ismeri mit vesz meg, mert enélkül nagyon mellé lehet nyúlni. A Praskac-nak nem különösebben nagy, de nagyon jól kiválasztott kínálata van és nagyon szép, erős növényeket árulnak.

Westphal Clematiskulturen: Majd csak most fogok venni tőlük, de a katalógusuk mindenképpen lenyűgöző. - Azóta már vettünk tőlük és fantasztikusan jó minőségű növényeket küldtek.

alternatív gyümölcsök és biokertészetek:

Elsőként – támogassuk a hazai ipart – a Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató-Fejlesztő Intézet Kht. lapja, a Rubusonline. Úgy látom, hogy noha terveznek más gyümölcsöket is, egyenlőre kizárólag különféle bogyósokat forgalmaznak. Szörnyű lassú a szerverük és elég kis méretű növényeket árulnak, viszont az áraik alacsonyak.

Miközben kerestem az interneten, találtam még egy magyar kertészetet, Kertmester néven, amelyik forgalmazza a Haschberg bodzát és a fekete berkenyék közül a Nero-t.

Én egy Vikinget tavaly már beszereztem a Praskacból, és a jó tapasztalatokon felbuzdulva megrendeltem a Gärtnerei Naturwuchstól – amelyet már egy ideje nézegetek (nagyon informatív a katalógusuk), és a szakszerű honlap alapján megkockáztattam most egy rendelést is – a Nero-t és a Hugin-t is. Azt reméltem ugyanis, hogy tőlük jóval nagyobb növényekhez jutok hozzá, mintha a fertődiektől venném.S tényleg így is történt. Péntek este küldtem el a megrendelést, és a csomag csütörtökön délre már nálunk volt!!! Gyönyörű, erős növényeket kaptam. A legmelegebben tudom mindenkinek ajánlani őket.

Találtam egy nagyon szakszerűnek látszó és széleskörű kínálattal rendelkező német kertészetet, a Baumschule Horstmann-t. Rendeltem tőlük hat ribizlit. Nem mondhatnám, hogy különösebben gyors az ügyintézésük, de nagyon szép és erős növényeket küldtek.

Mindenképpen érdemes megnézni az 'Alte Obstsorten' nevű nagyon érdekes német kertészet lapját. Mint a neve is mutatja, régi gyümölcsfajták termesztésével foglalkoznak. Úgy találtam rájuk, hogy van egy nagyon információgazdag lapjuk a ribiszkékről is.

Újabban a Praskacnak is elég széles választéka lett régi gyümölcsfajtákból. Ha valaki régi gyümölcsfát szeretne, valószínű onnét a legegyszerűbb beszerezni.

Eggert Baumschulen: Nem vettem még tőlük, de a katalógusuk mindenképpen imponáló. Széles kínálat vadon termő gyükölcsökből és vadrózsákból, de a szokásos termékeket is kínálják.

Artner Bio-Baumschule: Osztrák bio-faiskola. Különösen nagy kínálata van bogyósokból és vadon termő gyümölcsökből - mindegyikről részletes leírást is ad.

Cool Temperate: Egy elsősorban alternatív gyümölcsökre szakosodott angol kertészet lapja. Fantasztikus kínálat, rengeteg információ.

évelőkertészetek:

Staudengärtnerei Gaissmayer: Sok évelőkertészetet néztem meg, amíg ezt megtaláltam. Nagyon jó érzékkel kiválasztott fajtakínálata van, s jó tapasztalataim vannak az általa küldött növények minőségével.

Friesland Staudengarten: Elképesztő nagyüzem, ebben a pillanatban 25945 növényt kínálnak a katalógusukban. Olyan jó keresőrendszere van, hogy adatbázisként is lehet használni. Viszont a rendelésem fele, amelyeket a katalógus készleten lévőknek tüntetett fel, valójában mégsem volt készleten. Elég magas szállítási díjat is számoltak. De legalább nagyon jó minőségű növényeket kaptunk tőlük.

Rühlemann's: 1400 féle gyógy- és fűszernövényt kínáló német kertészet. Egy barátom szokott tőlük venni és ő meg van velük elégedve.

Vasteplant: Belga évelőkertészet. Nagyon vegyes tapasztalataim voltak velük. Fantasztikus kínálatuk van és a megkapott növények szépek voltak. DE: Irreálisan magas szállítási díjat kértek. Kifizettették előre a növényeket, majd csak a kétharmadukat küldték el, mondván, hogy nem voltak készleten. (Minden egyéb helyen a rendelés után megnézik a készletet és csak azt számlázzák, ami készleten van.) A reklamáció nem nagyon érdekelte őket. Mi lesz a kifizetett pénzzel? Erre hónapok múlva válaszoltak, hogy ha megírjuk a bankszámla számunkat, akkor majd visszaküldik. (Bankon keresztül utaltunk át, tehát megvolt a bankszámla számunk.) Hála Istennek, ez volt az egyetlen eset, amikor egy nyugati kertészet visszaélt azzal, hogy nem nyugatiak rendelnek tőlük.

Kwekerij Joosten: Freddy és Marianne Joosten kertészete Hollandiában. Több mint 1500 hemerocallist és íriszt kínálnak. Nagyon jó a katalógusuk, szépek és reálisak a képeik. S nagyon jó minőségű növényeket küldenek.

Dolce Daylily Farm: Hemerocallis-kertészet Csehországban. A fotók nem mindig mutatják, hogy valójában milyen szépek a virágok, de ha valaki rákattint a növények nevére, akkor pontos leírásokhoz jut. Az első csomagjuk a vámosok és a posta jóvoltából két hétig jött. Az összes növényük túlélte.


Évelőpark: Több mint tíz éve vásárolunk tőlük. Átlagos készletet tartanak, de mindig van néhány érdekes növényük is. 2007-ben pédául néhány egészen fantasztikus sásliliomot árultak. Nagykereskedés, kis tételt általában csak a telephelyén lévő árudában ad. Mégis, mivel az áraik általában fele vagy harmada annak, mintha az ember kertészeti árudában vásárolna, érdemes összeszedni egy nagyobb tételt és megkérdezni, hogy ennyivel már szóba állnak-e vele.

Szigeti & Társa Kertészet: Átlagos kínálatuk van, de Pesten vannak és elég olcsók. Szintén nagykereskedés. Én a kertészetbe kimenve viszonylag kisebb tételt is tudtam tőlük venni, de előre meg kell velük beszélni, hogy aktuálisan mire hajlandóak.

Hegede Kertészet: Csupa jót tudok mondani róluk. Együttműködőek és rugalmasak voltak, gyorsan és nagyon szép növényeket kaptunk tőlük. Hasonlóképpen, az interneten csak nagykereskedést folytat, kis tételt csak a telephelyén lévő árudában ad. Mégis, mivel az áraik általában fele vagy harmada annak, mintha az ember kertészeti árudában vásárolna, érdemes összeszedni egy nagyobb tételt és megkérdezni, hogy ennyivel már szóba állnak-e vele.

Zsohár Kertészet: Szintén több mint tíz éve ismerem őket. Akkor kiemelkedően jó kínálatuk volt, azóta sajnos erősen az átlag felé tolódtak. Az viszont nem változott, hogy ahányszor kapcsolatba kerülök velük, valahogy mindig a káromra járnak jól. Utoljára - még mindig nem tanulván az előzőekből - egy nagyobb tétel növényt rendeltem tőlük, többek között huszonvalahány hölgypáfrányt (darabonként nagykereskedelmi áron is 500 Ft, plusz Áfa, plusz szállítás, stb). Amikor egy fél teherautónyi növényt kap az ember, akkor nincs ideje darabonként megnézni a növényeket. Pedig meg kellett volna, mert a páfrányok között tényleg volt két hölgypáfrány is, egyébként pedig a sokkal értéktelenebb páfrányokból álló éppen elfekvő készletüket sózták a nyakunkba.

Beretvás Kertészet: Egyfajta talajtakarót kerestem náluk, abból szerettem volna egy nagyobb tételt, s ezen kívül még vagy két tucat különféle egyéb növényt akartam. Mivel több mint hatvan kilométerre vannak tőlünk, gondosan felhívtam őket, hogy biztosan van-e az a fajta. Persze, van. Menjek nyugodtan. Odamentem. Nem volt. A vállukat vonogatták, nem nagyon érdekelte őket, hogy most több mint száz kilométert autózunk feleslegesen és úgy viselkedtek, mintha ők tettek volna nekem nagy szívességet, hogy két tucat növényért kiszolgálnak. Kiszedtem nekik néhány különleges évelőt ajándékba, azokat letették a tűző napra és otthagyták őket a francba.

hagymások és gumósok:

Gärtnerei Wagschal: Egy német dáliakertészet, akik ezenkívül még cannákat és hemerocallisokat is árulnak. Mesés kínálatuk van.

Köstritzer Dahlien: Nagyon nagy kínálatuk van és jó minőségű növényeket küldenek.

Tulipánvilág: Nagyon érdekes kínálatuk van hagymásokból és gumósokból.

6 megjegyzés:

gkata2 írta...

Énis nagy kertrajongó vagyok, hetente megnézem a naplótokat, nagyon sok különleges növényetek van amit énis szeretnék. Ausztriába tudtok e valami megbízható kertészetet? szeretném megnézni a kerteteket ha lehetséges.

Templom Kata írta...

Kedves Kata,

Itt rögtön a kertészetek listája elején találod a Praskac kertészetet. Ez Bécshez közel, Tulln városban van. Azt hiszem, a legnagyobb osztrák kertészet. Tényleg nagyon jók.

Mi is szoktunk tõlük vásárolni. Mindazonáltal soha nem veszünk pusztán azért növényt, mert különleges. Hanem csak olyan növényeket veszünk, amelyek könnyen karbantarthatóak (nem terjednek például), bírják a mi klímánkat, többféle hasznuk is van (pl. alternatív gyümölcsök). Mindig itthon nézek elõször körbe és csak akkor veszek máshol, ha itthon nem találok az adott helyre-igényre megfelelõ növényt.

Nagyon megtisztelõ, hogy meg szeretnéd nézni a kertünket. Mi is gondolkodtunk azon, hogy az angol kertek mintájára látogathatóvá tesszük, de egyelőre még nem jutottunk el odáig.

Unknown írta...

Nagyon örülök,hogy rátaláltam a naplódra, érdekes és hasznos.Annyi információt tartalmaz,hogy eltart még egy darabig amíg végig olvasom.Köszönet érte.

kissneheni írta...

Sziasztok!
Nagyon tetszik a kertetek. Gratulálok hozzá. Látszik a kapcsolatotok a természettel. Egyik nagy álmom, hogy mi is hasonlót hozhassunk létre.
Irtátok, hogy a rózsákat NÉmetországból is szoktátok beszerezni. Ha tudtok honlapcimet, nagyon megköszönném. Ha angliából rendelém a rózsákat rámenne többhavi gyed-em.

Studiolum írta...

Szia, kisneheni! Kata elutazott pár napra, addig is én válaszolok neked, amit tudok, hogy ne kelljen addig várnod. Angliából nemcsak az ár miatt nem érdemes rózsát rendelni – az még nem is lenne olyan vészes –, hanem inkább mert az ottani tövek a nedvesebb és enyhébb időjáráshoz szoktak, itthon könnyebben fagynak el és betegszenek meg. Német vagy osztrák területen szaporított angol rózsák sokkal jobban megélnek nálunk. Én a Tulln melletti hatalmas Praskac kertészetet ajánlom, nagyon nagy az angolrózsa-választéka, és egy autóút oda-vissza is kifizethető. A német címeket Kata ismeri (ezektől csomagban rendeltünk), majd ha megjött, megírja. - Sok sikert nektek! Tamás

kissneheni írta...

Sziasztok

Köszönöm a tippet /praskac/.
Nagyon szép rózsákat találtam náluk, csak senki sem tud választ adni a kérdéseimre. Rengeteg szép rózsa közül nem tudom melyiket válasszam. Sok kérdésem lenne. kissneheni@freemail.hu-ra ha küldenétek egy e-mail cimet amin kérdezősködhetnék tőlletek az jó lenne.