2011. február 20., vasárnap

Új linkek

Én már nagyon bizakodom, hogy hamarosan megjön a tavasz. De akár így lesz, akár úgy, a szezon kezdete előtt feltettem néhány újdonságot a Hasznos linkek lapomra.

Az adatbázisok közé olyan az Illinois Egyetem lapját és néhány olyan kertészet oldalát, amelyek adatbázisként is kitűnőek:

Selecting Schrubs for You Home: Az Illinois Egyetem nagyszerű lapja, amely valóban kivételesen jó válogatást ad házikertekben jól használható bokrokról - rendkívül jó a kereső rendszere.

Gardens North: Kanadai lap, rendkívül bőséges válogatás hidegtűrő növényekből.

Kordes Jungpflanzen: Német kertészet, amely szaporítóanyagot árul. Rengeteg féle növényt kínál és jók a leírásaik.

When Perennials Bloom: Ahogy a címe is mutatja az interneten hozzáférhető angol nyelvű könyv az évelőkről.

North Creek Nurseries: Amerikai kertészet, kitűnő, megbízható leírásokkal.

Natur im Garten: Osztrák-magyar-cseh és ha jól látom, szlovén közös projekt magyar nyelven is olvasható lapja, a természetközeli kertészkedésről.

Rainy Side Gardeners: Egy másik nagyszerű amerikai kertészet, szép képekkel és jó leírásokkal.

Northscaping: Az USA északi részén lévő kertészetek gyűjtőlapja, amely különös figyelmet fordít a hidegebb területek kertészeti problémáira.

Bluebell Nursery
: Angol arborétum és kertészet. Rendkívül kifinomultan válogatott kínálattal és jó növényleírással.

Ezenkívül az alternatív gyümölcsök és biokertészetek alatt található több újdonság:

Fertődi Gyümölcstermesztési Kutató Intézet: Rubusonline néven volt egy lapjuk, de az megszűnt és ez van helyette. A málna, szeder szamóca és ribiszke mellett Haschberg bodzát és többféle fekete berkenyét is kínálnak nagyon kedvező áron.

Riskó Faiskola: Magyar kertészet, amely sokféle bogyóst kínál és jók a leírásai.

Artner Biobaumschule: Osztrák bio faiskola, amely különösen nagy kínálattal rendelkezik régi fajta gyümölcsfákból és alternatív gyümölcsökből.

Cido: Német nyelvű lap, az utóbi évek egyik sikernövényéről, a Cido nevű japánbirsről, amelyet magas C vitamin tartalma miatt északi citromnak is szokás nevezni. Számos receptet is tartalmaz - amelyeket egyébként bármilyen japánbirsből elkészíthetünk.

Eggert Baumschule: Fantasztikus német kertészet, amely viszonylag olcsó és különösen jó alternatív gyümölcsökből, régi fajta gyümölcsökből és vadrózsákból.

Gärtnerei Naturwuchs: Természetközeli kertészkedésre szakosodott német kertészet, nagyon jó kínálattal. Megbízhatóan, jó minőségű növényeket szállítanak nem túl drágán.

Cool Temperate Plants: Alternatív gyümölcsök hűvös éghajlatú kertekbe.

Baumschule Horstmann: Német faiskola, különösen nagy kínálattal bogyósokból. Kicsit nehézkes volt az ügyintézésük, de nagyon jó növényeket küldtek.

Alte Obstsorten: Régi fajta gyümölcsökkel foglalkozó német kertészet. Nagyon jók a leírásai.

Johannisbeeren: Az előző kertészet lapján egy oldal a ribizlikről. (Kicsit nehéz ott megtalálni, azért külön kiemelem itt.) Egy nagyon szép személyes emlékezés a szerző gyerekkoráról. Fajták leírása, termesztési útmutató.

Chaenomeles cathayensis: Egy olyan japánbirs, amelynek állítólag közel egykilós termései vannak. Az Eggert Baumschule kínálatában szerepel.

Nos Chaenomeles Page: Angol nyelvű lap a japánbirsről.

Jó böngészést mindenkinek!

6 megjegyzés:

Monika írta...

Olyan a kerted ebben a fényben,mintha apró gyöngyökkel lenne teleszórva..:)

Templom Kata írta...

Köszönöm szépen. Pont a napokban állapítottam meg magamban, hogy milyen nagyon szépek tudnak lenni ezek a nagyon kora tavaszi fények is.

Marguerite írta...

Kedves Kata,
ha nem bánnád, bemutatnám néhány, a blogodról vett fotóval a kertedet kedvcsinálónak az ültessfát-blogon. évszakonként három-négy képre gondoltam, természetesen forrásmegjelöléssel.

Templom Kata írta...

Kedves Marguerite,

igazán megtisztelő, mindent használj nyugodtan.

Szép tavaszt!

Kata

Unknown írta...

Kedves Kati!

Növényeket keresgélek, mint mindig. Egyszer már kértem Tőled tanácsot futónövény ügyben, kedvesen segítettél és nagyon jó ötleteket adtál. A Lonicera japonica Halliana egyre több példányban kerül a kertembe azóta is. Találtam a fényképeid között egy fantasztikus fű vagy sásfélét. A 2008. július 26., szombati bejegyzésedben a hatodik és hetedik képen lehet látni jobboldalt. Kérlek, írd meg a nevét!

Üdvözöl: Johan Éva

Templom Kata írta...

Kedves Éva,

bocsánat, csak most tudok válaszolni.

A füvet úgy hívják, hogy Miscanthus sinensis 'Neue Hybriden'. A 2008. augusztus 7-i bejegyzésben ott van a kertészet linkje, ahol anno vettem és úgy látom, hogy még mindig árulják.

Ha nem szolgálnának ki kis tételben - bár velem nagyon jóindulatúak és kedvesek voltak egy pár éve -, akkor érdemes megnézni az Évelőpark kertészetnél, ők kiskereskedelmet is folytatnak (www.evelopark.hu), az őszi árlistájukon szerepelt.

Sok sikert!

Kata