2011. február 12., szombat

Azok a csodálatos borbolyák! 3. Berberis x mentorensis

Szintén szerelem első látásra. A New Gardenben vettem 5-6 éve harminc centis bokorként, mert teljesen elbűvölt a japános habitusa. Hamarosan kiderült, hogy a mi hideg, félárnyékos kertünkben, nehéz talajon is kitűnően fejlődik.

Berberis x mentorensisA borbolya a kép bal oldalán látható, már többé-kevésbé felnőtt bokorként - amikor is változatlanul megtartja szép keleties formáját. Mindez önmagában is elsőrangú bokorrá tenné, de van még két ráadás is...

Berberis x mentorensisBerberis x mentorensis... őszi színeződése és egész télen a bokron maradó bogyói.

Berberis x mentorensisŐsz elejére hozza meg a kezdetben fehér színű bogyókat, amelyek ősz végére fokozatosan bepirosodnak és a tavasz elejéig díszítik a bokrot. A miénk minden évben bőségesen terem.

Berberis x mentorensis
magasság: 150 cm
szélesség: 150-200 cm
fényigény: napos- félárnyékos (Nálunk meglehetősen árnyékos helyen van.)
vízigény: Nálunk jól öntözött talajon van, de állítólag jól tűri a szárazságot. Bár, ugyanezek a lapok azt írták, hogy nem terem rendszeresen. Lehet, hogy a jó terméshez jó vízellátást igényel.
hidegtűrés: Z5- Z8

3 megjegyzés:

Monika írta...

Gyönyörű, már régóta szeretnék,csak egy baj van vele: a nagy tüskéi.:( Unokáimat féltem tőlük....
Bár ha olyan helyre tudnám ültetni,ahol nem igazán hozzáférhető,akkor talán lehetne...

alika írta...

az a bizonyos 'cottage rose' tényleg nagyon szép.mi most kezdjük kialakítíni a kertünket.Vajon Magyarországon is kapható ez a fajta?
alika

Templom Kata írta...

Igen, sajnos a borbolyák tényleg tüskések. Bár óvodás koromban a parkban, ahová kivittek minket rengeteg borbolya volt és soha semmi baj nem történt. És hátha van egy nehezen hozzáférhető hely még a kertben...

Nem tudom sajnos, hogy lehet a a Cottage Roset kapni nálunk. Nem tudom, hogy egyáltalán a Budai Kertcentrumon kívül árulnak-e Magyarországon valahol valódi angol rózsákat. A Schultheis rózsakertészet viszont árulja interneten keresztül 10,30 euróért. Mi rendeltünk már tőlük, nagyon jók a tapasztalataink velük. A címük megtalálható a hasznos linkek között.

Sok sikert!

Kata