2009. december 13., vasárnap

Decemberi kert

Néhány nap múlva az előrejelzések szerint hóesés lesz és nagy hideg. A hótakaró meg szokta szépíteni a kertet, de anélkül is szép lehet a téli kert.

Ilyenkor kerülnek előtérbe az örökzöldek, a szép formájú fák és van néhány növény, amelyiknek - télen színesedő levele vagy bogyója miatt - kimondottan a tél a fő szezonja.

A Berberis koreana tavasszal és ősszel is nagyon szép, ráadásul szinte egész télen megőrzi élénkpiros termését.

Az Euonymus europaeus sajnos ha bejön a hideg el fogja hullatni a bogyóját. A háttérben a nyárfák között lévő kis kosárba teszünk a mókusok számára diót. Már ideszoktak, így egész télen gyönyörködhetünk bennük.

A tél a borostyán fő szezonja. A képen látható oszlopos örökzöld a Taxus baccata 'Fastigiata'. Ősszel a piros termésével még szebb, de ilyenkor jobban kiemelődik.

Mint ahogy az oszlopos tuják is. Középen egy törpebambusz - Fargesia murieliae 'Bimbo' - látható. Nem lesz nagyobb 1-1,5 méternél, nem tarackol, és -25 fokig biztosan télálló.

Három szinte mindenütt kapható és olcsó örökzöld bokor: Viburnum rhytidophyllum - Prunus laurocerasus 'Mari' - Juniperus x media 'Mint Julep'. Szerintem nagyon szépek együtt.

Az idén nem vágtam vissza a Hydrangea arborescenseket. Ez itt éppen 'Annabella'.

Végül, de nem utolsósorban, nálunk a december ez egyik fő gyümölcsszezon. Teljesen megérve, közvetlenül a fáról szedve, egyébként tényleg nagyon finom a naspolya.

3 megjegyzés:

Ildikó írta...

Nagyon szép az első kép!
A kert igazi szépsége mutatkozik meg.

(Most értettem meg Victor Vasarelyt, hogy mért csak örökzöldeket engedett telepíteni a kertjébe.)

Templom Kata írta...

Kedves Ildikó,

az örökzöldek tényleg nagyon szépek tudnak lenni és nagyon kreatívan is lehet használni őket.

Szép példa erre Nicole de Vesian kertje: http://www.clivenichols.co.uk/galleries/features/NicoledeVesianGarden/

Üdvözlettel:
Kata

Ildikó írta...

Köszönöm a linket!