2009. november 7., szombat

Talajtakarók 1.

A talaj takarásával segítenek megőrizni a nedvességet. Élelmet és búvóhelyet biztosítanak a kertben számos kis állat számára. Kora tavasztól nyár elejéig a kert fő látványosságát a talajtakarók virágszőnyegei adják. Spontaneitást visznek a kertbe. Több közülük szépen színesedik ősszel. És mindezeken túl, legfőképpen: elnyomják a gyomokat.

Nálunk a talajt az egész kertben növények takarják - nincsen sehol, még az évelők között sem szabad felület. Ez azt is jelenti, hogy kapálás helyett olyan növényegyütteseket hozok létre, amelyek jórészt önfenntartók. Nagyjából három év amíg összeállnak. Addig jóval több időt és odafigyelést igényel a gyomlálás, mintha kapálnék. Utána sincs olyan összeállítás, hogy egyáltalán ne kelljen hozzányúlni, de egy jól kiválasztott és beállt együttes már valóban elég kevés munkával fenntartható.


Fontos azonban velük kapcsolatban tudni, hogy nem minden növény tartható így - a virágágyi évelők nagy része nem bírja azt a konkurenciát, amit a közéjük ültetett talajtakarók jelentenek. Én végül is ezekről mondtam le. Olyan sok előnye van a talajtakarásnak, hogy csak olyan évelőket tartok, amelyeket talajtakarókkal együtt tudok ültetni.

Ültetéskor azt is feltétlenül figyelembe kell venni, hogy ezeknek a növények szinte kivétel nélkül szőnyegszerűen terjednek. Azaz addig mennek, ameddig a körülmények megfelelők a számukra - és ha a körülmények megengedik, korlátlanul terjednek.

rövidítések:
magasság: zárójelben a virágzáskori magasság van megadva
fény: ○ - napos, ◐- félárnyékos, ● - árnyékos
víz: száraz /átlagosan öntözött - rendszeresen öntözött talaj, amely csak rövid időre szárad ki / nedves - amely soha nem szárad ki
talaj: könnyű (humusz, homok, vályogos homok), átlagos (homokos vályog, vályog), nehéz (vályogos agyag, agyag) - Fontos tudni, hogy Magyarországon a homokos talajok jó része meszes, ezért itt az erdei, erdőszéli növények nem biztos, hogy jól fogják érezni magukat. Ilyen esetben mielőtt az ember nagy területeket beültetne, érdemes először egy-két példánnyal próbálkozni.
A talaj alatt lévő adatok azokat az amerikai hidegségi zónákat mutatják, ahol a növény termeszthető. Ez nem csak a növény által elviselt szélsőértékeket mutatja meg, hanem utal arra is, hogy az adott növény hűvös vagy meleg kedvelő.
Végül pedig minden növénynél jelzem, hogy mennyire társítható más növényekkel.

Fontos még azt is tudni, hogy minél több ponton térünk el a növény számára optimális feltételektől, az annál gyengébben fog fejlődni és esetleg el is pusztul. Ha például egy haranglábot - amely erdőszéli növény és mint ilyen napon vagy félárnyékon tartható, száraz vagy átlagosan öntözött helyen, bármilyen talajon megél
Z3 - Z8 között -, tűző napra és száraz homokra rakunk, ne csodálkozzunk, ha rövid időn belül elpusztul. Külön-külön tehetnénk napra is, száraz helyre is, homokra is. De ha napra tesszük, akkor locsolni kellene. Ha száraz helyre, akkor félárnyékot igényelne. Ha homokra, akkor szintén félárnyékba kellene tenni és időnként meg kellene locsolni.

Acaena microphylla
- barnalevelű tüskésdiócska:
magasság: 5-15 cm
fény: ○◐
víz: száraz - átlagosan öntözött
talaj: könnyű- átlagos
hidegtűrés: Z6 - Z8
Alkalmas évelők alá is.

A kép télen készült. Nyáron zöldebb. A nyár végén nagyon jópofa buzogányszerű termései vannak - de vigyázat szúrósak. Sajnos Z6-os, ezért a mi kertünkben fázik és nem érzi jól magát. S mivel a magyar kertek jórésze az interneten elterjedt térképekkel ellentétben nem Z6 vagy Z7, hanem szintén Z5, szerintem csak védett mikroklímákban érdemes kísérletezni vele.

Aegopodium podagraria 'Variegatum' - tarka podagrafű, tarka köszvényfű:

magasság: 30-40 cm
fény: ◐●
víz: átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen
Z4 - Z9
Nem társítható jól más évelőkkel.

Nagyon szép, de erőszakosan terjeszkedik, ezért csak nagy területeken, elkülönített helyen, nagy bokrok vagy fák közé ajánlatos tenni. Viszont rossz talajra, árnyékos helyre is alkalmas. Nálunk a ház előtti teraszokon van - egy olyan elzárt helyen, ahol még magról sem tud máshová terjedni - tiszta homokon árnyékban, ahol elég keveset locsolom, és nagyszerűen üzemel.


Ajuga reptans
- indás infű:

magasság: fajtától függően 5 (10) - 20 (60)

fény: ◐●
víz: átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen, de homokos talajon csak nedves körülmények között marad meg.
Z4 - Z9
Alkalmas évelők alá is.

Ajuga reptans- Viola sororia - Euphorbia polychroma

Itt nagy évelők között.

Itt is.

A tél elején.
Aquilegia vulgaris - harangláb:

magasság: fajtától függően 30
-120
fény: ○◐
víz: száraz - átlagosan öntözött
talaj: bármilyen
Z3 - Z8
Valójában nem talajtakaró, hanem rövid életű évelő, gyakran csak két éves. Ezért feltétlenül hagyni kell felmagozni, és a magokat hagyni kell szétszóródni, különben hamar kipusztul. Emiatt a tulajdonsága miatt nem is nagyon lehet virágágyban tartani, hanem csak olyan területeken ahol szabadon szaporodhat. Ennek egyébként az is az előnye, hogy fantasztikusan szép változatok jönnek így létre. Erre a bokrok és fák közötti terület ideális és ilyen helyen nagyszerűen társítható tényleges talajtakaró növényekkel.


Asarum europaeum - kapotnyak:

magasság: 10 -15 cm
fény: ◐●
víz: átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen
Z4 - Z7
Jól alkalmazható más évelők alá talajtakarónak. Nem különösebben erőteljes, ezért csak olyan helyre érdemes tenni, ahol nincs nagy konkurenciája.


Bergenia - bőrlevél:

magasság: 20 - 40 (80)
fény: (○) ◐ (●)
víz: száraz -átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen
Z4 - Z7
Önmagában, bokrok és fák közé szokás ültetni.

Azon kevés talajtakaró közé tartozik, amelynek elvirágzás után le kell vágni a virágait - nagyon csúnya enélkül. Örökzöld, télen is szép, különösen azok a fajták, amelyeknek a levele télre bevörösödik.


Brunnera macrophylla - kaukázusi nefelejcs:

magasság: 40 (60-80)
fény: (○) ◐ (●)
víz: száraz -átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen
Z3 - Z8
Bokrok és fák közé szokás ültetni, nagyon szép tüdőfűvel együtt.

Nálunk jórészt száraz homokon, félárnyékban van és nagyon szép ott is.


Dicentra eximia - feltűnő szívvirág, törpe szívvirág:

magasság: 20 - 40 cm
fény:

víz: átlagosan öntözött - nedves DE: nyáron nem tűri, ha kiszárad és télen pedig nem bírja a nedvességet.
talaj: átlagos - nehéz
Z3 - Z9
Fák, bokrok közé alkalmas, itt jól társul más nem túl erőteljes talajtakarókkal.


Fragaria vesca
- erdei szamóca:

magasság: 15 - 30 cm
fény: ◐
víz: száraz - átlagosan öntözött
talaj: bármilyen, de a könnyű talajokat jobban szereti

Z4 - Z9
Gyorsan, nagy felületet tud beborítani. Nem csak bokrok és fák, hanem nagyobb méretű évelők alá is alkalmas. Más talajtakarókkal is jól vegyül.


Fragaria vesca 'Mignonette'
- 'Mignonette' folytontermő erdei szamóca:

magasság: 15 - 30 cm
fény: ○◐
víz: száraz - átlagosan öntözött, de napon feltétlenül öntözni kell
talaj: bármilyen

Z5 - Z9
Nem indázik, hanem csak bokrosodik, ezért nagyon alkalmas ágyások, utak szélére. Egy-egy tő 60-80 cm széles lesz.

Nyár elejétől ősz közepéig terem. Nagyon finom.


Gallium odoratum
- szagos müge:

magasság: 15 - 40 cm
fény: ◐●
víz: száraz - átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen
Z4 - Z8
Nagyon erőteljes növekedésű. Önmagában csak fák, bokrok közé tehető, de más talajtakarókkal keverve, nagyobb méretű évelők közé is lehet tenni.

Nagyon rosszul bírja ha tavasszal túlságosan meleg van, különösen ha ilyenkor közvetlen nap is éri. Nálunk néhány éve április végén, amikor 25 fok körül volt, az egész állomány - azokat a részeket kivéve, amelyek egész nap árnyékban voltak - egy nap alatt tönkre ment. Ezért a legjobb örökzöldek alá ültetni. Nagyon szép késői tulipánokkal együtt ültetve.


Geranium macrorrhizum - illatos gólyaorr:

magasság: 20 - 40 (50 - 80)
fény: ○◐ (●)víz: száraz - átlagosan öntözött -nedves
talaj: bármilyen
Z4 - Z8
Nagyon erőteljes, nem társítható jól, viszont fák és bokrok alá kitűnő.

Nyár elején virágzik. Az alapfaj virága nagyon élénk rózsaszín, de kapható egy 'Spessart' nevű fehér virágú változat is. Ősszel a levelei sárgára és vörösre színeződnek. Télen sem húzódik teljesen vissza és tavasszal nagyon korán kilombosodik, így gyakorlatilag folyamatosan takarja maga alatt a talajt.


Geranium sanguineum 'Striatum'
- piros gólyaorr:

magasság: 25 - 40 cm
fény: ○◐
víz: száraz - átlagosan öntözött
talaj: bármilyen
Z4 - Z8
Évelők alá túl magas és sűrű, de fák - bokrok közé nagyon jó, és szép ágyások szélén is.

Nyár elején nagy tömegben hozza rózsaszín virágait, majd szórványosan egész nyáron át virágzik. Napon gyönyörű pirosra színeződik ősszel.

Itt a virágzás kezdetén van. Ha kinyílnak a bimbók is, a virágok teljesen beborítják a növényt.

Az előtérben Sedum spurium 'Fuldaglut' és Sedum album.

Folytatás: Talajtakarók 2.

5 megjegyzés:

idamama írta...

Ezeket a képeket élmény volt végignézni.Gratulálok a kertedhez.

anna írta...

rájöttem, mit szeretek a legjobban a kertedben (amellett, hogy ájultan csodálom). azt, hogy a spontaneitás látszatát kelti, mintha a növények jókedvükben nőnének. miközben iszonyatos mennyiségű munka és tudatosság van benne.

erika írta...

Hű de klassz "bemutatót" tartottál!! Csak úgy szívtam magamba az ismereteket!Mondtam már?-csodás a kertetd! szeretettel üdv. Erika

Templom Kata írta...

Nagyon köszönöm mindenki kedvességét.

Szia Anna, igazán gratulálok, hogy ezt megláttad, nagyon ritkán szokás ezt észrevenni. Valóban ez a fajta kert igényli a legnagyobb hozzáértést és a legnagyobb tudatosságot.

Sokszor felmerült bennem, hogy egyszerűen itt honos növényeket kellene tartanom. Ez elég egyszerű: az ember a kert közepét kaszálja, a szélén meg nő ami akar. Így elég gyorsan létrejön egy buja kert és szinte alig van vele munka. Csak az a baj vele, hogy így a most kertben lévő növényeknek kb. a tizedét tudnám csak tartani.

Lehetne sokkal több növényt is tartani ágyásokban, de azzal meg az a baj, hogy azt nem lehet úgy csinálni, hogy az egész kert folyamatosan szép legyen. Az arra való, hogy a kertész felturbózza, és akkor a lord és a lady meglátogatja a kastélyt és az úri közönség kíséretében végigsétál a megfelelő ágyások között. (Ez egyáltalán nem teljesen abszurd. A Gardenből jól látszik, hogy a kertészetben ma is mintaadó angol arisztokrata kertek egy része erre van megcsinálva.A kertészeti könyvek is tele vannak olyan ágyások fotóival, amelyek elbűvölően szépek - két hétig.)

Létezik egy kompromisszum: viszonylag sok növény, állandóan szép, természetesnek ható elrendezésben. Hát, ezt tényleg nagyon ki kell találni. De hála Istennek, már túl vagyunk rajta.

Szép őszi napokat mindenkinek!

Kata

Holdgyöngy írta...

Régóta olvasom a blogodat, mondhatni vezérfonalam. A mi kertünk más adottságú, de szemléletet adsz. Nem csak az a lényeg, hogy valaki átlássa a spontaneitás mögött mennyi az átgondoltság, hanem legyen olyan növényismerete is, hogy értse amiről is írsz. Lednekről kerestem s találtam ma nálad,s értettem meg olvasva a soraidat a takarás lényegét. Intenzíven két éve kertészkedem, addig olvastam, olvastam, s próbálkoztam 0 ismeretem volt előtte. Köszönet mindenért amit itt közreadsz.