2008. augusztus 15., péntek

Nagyboldogasszony

Ma ünnepeljük Mária mennybevételét.

Rövid séta a kertben ezen a gyönyörű napon - még mielőtt megérkezik az eső.

Egy egészen fiatal Acer palmatum 'Garnet'.

Acer palmatum 'Garnet'Agastache rupestris, egy olyan barackszínű virágú ánizsizsóp, amelyik amelyik a társaitól eltérően nem Z7-es, hanem Z5-ös és ezért egészen biztosan fagyálló nálunk.

Agastache rupestrisA balszélen egy csermelyaszat (Cirsium rivulare), középen egy Gaura linderheimeri, a háttérben a fű egy Pennisetum alopecuroides 'Hameln'.

Cirsium  rivuale, Gaura linderheimeri, Pennisetum alopecuroides 'Hameln'.Az árnyliliomok között középen egy olyan törpebambusz látható, amelyik nem tarackol: Fargesia murieliae 'Bimbo'.

Fargesia murieliae 'Bimbo'A nyírfák tövénél Persicaria amplexicaulis 'Rosea'. Nagyon jó növény. Egyáltalán nem tarackol, nem szórja a magját, nem kell az elszáradt virágait leszedni, júliustól a fagyokig folyamatosan virágzik és végtelenül strapabíró. Sajnos csak közelről szép, így hosszú vívódás után végül is úgy döntöttem, hogy ősszel lecserélem az ugyanilyen jó tulajdonságokkal rendelkező piros virágú változatára.

Persicaria amplexicaulis 'Rosea'Heleniumok és rózsák. Nálunk a Heleniumok számomra érthetetlen okból nem divatosak - mint ahogy a Phloxok sem - pedig Nyugat-Európában reneszánszukat élik. S méltán. Ha valakit érdekel, egy Helenium- és Phlox-fotókból álló csodaszép német lap: helenium-pholx.de.

Egy mesebelien szép Monarda, Gewitterwolkénak hívják. A kép sajnos nem mutatja eléggé, hogy milyen gyönyörű bíbor színe van. Most fontolgatom, hogy ősszel szétosztom a parasztkertben lévő példányt és a nagy évelőágyás közepébe is ezt teszem. A Staudengärtnerei Gaissmayer árulja.

Monarda 'Gewitterwolke'

2 megjegyzés:

. írta...

http://www.deske.hu Válinews-ban, a mai (2008.aug.15-i) naplóbejegyzésnél található egy link, a Dávid Katalinnal készült interjúhoz.

Szép és fontos beszélgetés,különösen a mai napon.

Templom Kata írta...

Nagyon köszönöm a kedvességed. Kata