2008. április 19., szombat

Alternatív gyümölcsök a kertben 2.

Alternatív gyümölcsök a mi kertünkben A - F:
Néhány lap ide sorolja a bogyósokat és a rebarbarát is, mások nem. Én, mivel nálunk ezek a gyümölcsök valóban a megszokott gyümölcsök alternatívái, felveszem őket a listára.

Rheum rhabarbarum- Aronia prunifolia 'Viking': (Aronia melanocarpa 'Viking' néven is ugyanezt a növényt forgalmazzák). A fekete berkenye Észak Amerikából származó bogyós növény. Azt írják, hogy nagyon strapabíró (nálunk az alapfaj az volt), bőven terem és magas C vitamin tartalmú bogyója van. Nagyon szép az őszi színeződése.
- Amelanchier laevis 'Balerina': Szárazságtűrő, nagyon szép az őszi színeződése, ehető bogyói vannak.
- Amelanchier rotundifolia: Fanyarka, szárazságtűrő, bírja az árnyékot is, szép őszi színeződése és ehető bogyója van.
- Berberis vulgaris: A sóskaborbolya bírja a szárazságot és a félárnyékot. Finom savanykás bogyói vannak, amelyet a perzsa konyha nagyra becsül. Mikor tavaly ősszel ott jártunk, mindenütt árulták.
Aronia Viking- Chaenomeles 'Cido': A gyümölcséért termesztett japánbirs. Nyersen fanyar, de kompótnak nagyon finom. Tavasszal szép lazacszínű virágai vannak. A németül olvasóknak részletesebb ismertető itt.
- Cornus mas: A somról egy cikk a magyar Wikipédiában, egy a Terra Alapítvány lapján. Nálunk az egyik első növény volt. Jól tűri a száraz félárnyékot és nagyon finom a termése.
- Corylus avellana: A hátsó sövényünk mogyoróból van. Egy évre rá, hogy elkezdett teremni, megjelentek a mókusok és azóta is - nagy örömünkre - megmaradtak nálunk.
- Corylus avellana 'Anny's Red Dwarf': A Praskacban találtuk ezt a kisnövésű, tavasszal bordó levelű mogyorót. Ez, mivel csak másfél méter lesz, sokkal több kertbe beilleszthető, mint az alapfaj vagy többi színes levelű mogyoró, amelyek mind legalább három méterre nőnek. Azt viszont egyenlőre nem tudom, hogy terem-e.
- ! Corylus avellana 'Contorta': A csavartmogyoró különlegesen szép növény. Télen és kora tavasszal a kertünk egyik legfőbb dísze. Nálunk tizenkét éve van. Mielőtt vettük volna megkérdeztünk egy nagyon jónevű kertészt, hogy vajon terem-e. Ó hogyne, persze, mint a rendes mogyoró. Én nem láttam rajta soha termést, de gondoltam, hogy ez talán kicsit lassabban indul meg, mint a másik. Most amikor ehhez a cikkhez kerestem linkeket, több megbízható helyen is azt találtam az interneten, hogy noha virágzik, bizony nem terem.
Corylus avellana Contorta- Corylus colurna: A törökmogyoró a könnyű, meleg talajt szereti. Az ilyenen az első néhány év után nagyon gyorsan nő. Nálunk évi másfél métert is nőtt. Nagyon szép fa. Tavasszal gyönyörűek a barkái, ősszel pedig szépen színesedik. Nagyon finom mogyorót terem, de sajnos nem annyit, mint amenyit az ember szeretne, a mi kb. húszéves fánk két-három kilót összesen. Csak természetközeli környezetbe ajánlom, mert különben tavasszal a barkáit, ősszel a termésburkait kell takarítani.
- Crataegus monogyna: Gyerekkoromban rengeteget kirándultunk. Ősszel különösen szerettem kirándulni és ennek egyik oka a galagonya volt. Ha a termése már egy kicsit megpuhult, akkor nagyon finom ízűnek találtam. Mi egy kertész tanácsa alapján a kertünk erdős felére végig galagonyasövényt telepítettünk. A többi között ez a tanács is hozzájárult ahhoz, hogy a magyar kertészekkel - tisztelet a kevés hozzáértő és becsületes kivételnek - szembeni bizalmam alapjaiban rendüljön meg. A hűvös, árnyékos helyen a galagonya éppen csak él, de ritkás és csúnya. Teremni csak azon az egy-két ponton terem, ahol véletlenül több napot kap.
Crategus monogyna- Fragaria ananassa 'Ostara': Német területen régóta bevált többször termő eper. Én csak most fogom kipróbálni, remélem igaz mindaz a jó, amit írnak róla.
- Fragaria vesca: 2005-ben betelepítettünk a mellettünk lévő erdőből néhány tő erdei szamócát. Nagyszerűen takarják a talajt, de mindezidáig - nem tudom miért - még nem teremtek. Most az idén megint láttam rajtuk bimbókat. Hátha.
- Fragaria vesca 'Mignonette': Ez viszont abszolút sikertörténet. Szintén 2005-ben hoztam Angliából egy zacskó magot, amiből 2006-ban egy kertész barátunk palántákat csinált. (Tőle lehet most is venni, lásd a linkjeimnél az Etnoflora kertészetet.) Nyár elejétől őszig terem. Nem terjed. Jól bírja a félárnyékot, a rossz talajt és a szárazságot is. Természetesen azért minél jobbak a körülmények, annál jobb a termés is.

1 megjegyzés:

I.-Sz. R. írta...

Kedves Kata!

Érdeklődni szeretnék, hogy terem-e azóta a törpe mogyoró (Corylus avellana Anny'S Red Dwarf)? Köszönöm előre is a segítséget! Üdv. Iványi-Szabó Rita