2012. július 1., vasárnap

Bíbor és fehér


Az előző bejegyzésben szereplő meggypiros liliom és a fehér Persicaria polymorpha segítségével nem csak egy elem tömeges alkalmazását lehet megmutatni, hanem azt a kompozíciós technikát is, amikor egy vagy két szín – esetünkben a bíbor és a fehér – különböző formákban jelenik meg.


Ha bíbor színt szeretnénk a kertbe, elsősorban különféle bíborszínű leveleket érdemes választanunk. Nálunk a nagy felső évelőágyás közepén ez a Physocarpus opulifolius 'Atropurpureus' nevű bokor áll, amely tavasztól őszig nagy bíbor felületet ad.


Évelők közül nálunk nagyon jól bevált bíborlevelű Heuchera 'Palace Purple' (fent) és az Eupatorium rugosum 'Chocolate'. Mind a kettőt ismétlődő foltokban alkalmazom a kertben.


Az Eupatorium bíbor levele mellé ültetett Persicaria amplexicaulis 'Firetail' virágának a bíbor árnyalatát erősíti. Ugyanezt a virágot egy sárga mellett inkább pirosnak látnánk.


A Lilium regale fehér virágában bíbor árnylatok is vannak, így ez összeköti a bíbor és fehér elemeket.


Hasonló funkciót tölt be a háttérben a Rosa 'Ballerina' virága és a bal alsó sarokban lévő pimpó is. Ezek a között a bíborkülönböző árnyalatai ismétlődnek (a két liliom, a Persicaria és a felső sarokban a piros rózsa).


Az mindig nagyon hatásos, ha hasonló színek ellentétes formákban jelennek meg, mint itt a Persicaria vékony és a Hemerocallis széles virágában.


A képen szereplő sásliliomok kis színbeli és formai eltérésekkel a bíbor különböző árnyalatait mutatják meg, s ez esetben a kis különbségek a bőség érzetét keltik.



Itt a bíbor és a fehér különféle virágokban és levelekben ismétlődik többszörösen.


Végül, lássuk hogyan lehet kilépni a bíbor-fehér kettősségéből. A liliom bíbor színével harmonizál a Geranium 'Patricia' virága, de ebben van már annyi kékes árnyalat, hogy az a Campanula rotundifolia finom kékeslila virágaival is harmóniában van. S ez pedig a hasonló színárnyalat miatt már be tudja illeszteni a kompozícióba Echinops banticus kékes virágait.


Ugyanez a technikája a következő összeállításnak is.


Itt a liliom bíborának a kékes árnyalatát használtam ki. Mivel a két együttes egymás mellett van, megerősítik egymás hatását és így az Echinops szépen belleillesztődik az összképbe.


S ha eléggé fegyelmezetten csináltuk az egészet, akkor még azt is megengedhetjük magunknak, hogy a virágában lévő bíbor árnylatot kihasználva, egy az Echinopssal mind színben mind formában ellenpontos narancssárga liliomot (Lilium 'African Queen') is becsempésszünk az összeállításba.

5 megjegyzés:

H.Éva írta...

Istenem, de gyönyörű!!!!
Köszönöm.

Zosia írta...

Fantasztikus képek. Nagyon tetszik a Persicaria polymorpha, van valami hétköznapi neve? Szeretnék a kertembe, de ilyen néven nem találom. Köszönöm.

Templom Kata írta...

Köszönöm szépen!

Templom Kata írta...

Kedves Zosia,

köszönöm szépen, örülök, hogy tetszenek a képek. Nem tudom sajnos a Persicaria polymorha hétköznapi nevét, ami ahogy az előző bejegyzésben írtam, nálunk sajnos nem kapható.Én ezt a német Gaissmayer évelő kertészetből rendeltem. Az ajánlott linkeknél ott van az oldaluk.

Remélem, sikerül beszerezni.

Kata

Zosia írta...

Köszi a gyors választ, mindenképpen megnézem az oldalt. És türelmetlen várom a friss bejegyzéseket:-)