2012. június 10., vasárnap

A Magyar Rózsatársaság látogatása

Múlt vasárnap meglátogatta a kertünket a Magyar Rózsatársaság. A tavaszi előadásom után megkértek, hogy élőben is szeretnék megnézni a rózsákat. Mostanra, a rózsanyílás kezdetére szerveztük meg a látogatást. Azoknak a rózsabarátoknak, akik egyenlőre még nem tagjai a Magyar Rózsatáraságnak, tartanék most egy kis virtuális vezetést.


Az első rózsa a 'Bonica'. Azt hiszem, ez a ma forgalomban lévő egyik legjobb rózsa. Egészséges,  rossz talajon, félárnyékban is szép, nagyon hidegtűrő (Z4), június elejétől a fagyokig virágzik. Magyarországon is kapható, az Alsótekeresi Faiskola néhány száz forintért árulja. Erre külön szeretném felhívni a kertészeti árudák figyelmét, rendeljenek belőle, hogy ez a kitűnő rózsa elterjedjen nálunk is.


A nagy rózsaágyás képe messziről. Én többnyire ebből a nézetből szoktam látni, ez látszik ugyanis arról a helyről, ahol reggelenként gyakran szoktam teázni.


Angol rózsák félárnyékban, balra  'Sharifa Asma', 'Heather Austin' és 'The Dark Lady', jobbra pedig az egyik kedvencem, a 'Cottage Rose' (a Help Me Find szerint nem csak az én kedvencem).


Balra egy kanadai rózsa, 'Martin Frobisher', tényleg jól tűri a félárnyékot, többször virágzik, hidegtűrő, csak van az az egy baja, hogy esőben megbarnulnak a virágai.  Mellette a magasabb rózsaszín a 'Delicata', amelyik az egyik legkorábban virágzó rózsa. Egy-másfél méternek szokás mondani, nálunk azonban a legerősebb metszéssel is másfél méter, anélkül valószínüleg legalább két méter lenne. Mellette 'A Shropshire Lad' és a 'Lucetta', amelyek itt a félárnyékon nálunk sajnos csak kétszer virágoznak.


A kerti út a rózsák között vezet a háztól a kertbe. A kép jobb oldalán lévő részben voltak először rózsák a kertben, még 1997-ben hoztuk őket Angliából.


Egy másik kedvenc, 'John Claire'. Mögötte a krémszínű a 'Comtes des Champagne', hátul pedig a szépséges 'Jubilee Celebration'.


'Cottage Rose' másik oldalról, mögötte 'Zaiga', egy nagyszerű lett,  és hátul 'William Baffin', egy kiváló kanadai rózsa. Érdemes ezekre a lett rugosákra és kanadai rózsákra figyelni, nagyon szépek és hidegtűrőek.


Végül még egyszer 'Sharifa Asma', 'Heather Austin' és 'The Dark Lady', mögöttük Noble Anthony, s a sort - már a fűszerkertben -  egy szarkaláb, Karl Foerster kitűnő fajtája, a 'Finsteraarhorn'. (Fényképezés után visszavágtam, és már a fenti fürdőszobában szárad, hogy ősszel a nagy szárazvirág csokor egyik főszereplője lehessen.)

3 megjegyzés:

erdoseva55 írta...

Milyen gyönyörűek! Öröm volt nézegetni őket.

Józsa Kata írta...

Köszönjük szépen a vezetést, nagyon szépek.

Templom Kata írta...

Köszönöm szépen.