2012. június 27., szerda

Liliomos szép jó reggelt!



Nagyon szeretem ezt a meggypiros liliomot.


Nem tudom sajnos a nevét, mert megkerestem ugyan a papírját, de a zacskóra nemes egyszerűséggel csak annyi volt ráírva, hogy liliom. (260 forintért vettem jópár éve.) Nem különleges liliom, de szerintem nagyon szép a színárnyalata és főleg, a különleges liliomokkal ellentétben megmarad nálunk, sőt szaporodik.


Mivel tetszett, időről időre ősszel kiástam és szétültettem. Azt gondolom, hogy ez jó példa arra is, hogy nem kell feltétlenül rettentő sok pénz és különlegességek ahhoz, hogy szép és egyedi legyen a kertünk. Szép volt, bevált, szaporítottam és attól, hogy  egy egész liliom-ívet tudtam belőle létrehozni, már különlegessé is vált.


Hát, liliomos szép jó reggelt, kísérletező kedvet és sok sikert mindenkinek!

2 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Kedves Kata!
Gratulálok, olyan gyönyörű a kert! Öröm benne "sétálni".
Szeretném kérdezni, hogy a fehéren virágzó bokrodnak mi a neve, és azt is szeretném tudni, mert nagyon fáj rá a fogam, hogy a karcsú, magas tuják milyen fajták. Ez utóbbiak a rózsák és a kút után a legkedvesebbnek nekem a nagyok közül.:)

Templom Kata írta...

Köszönöm szépen. Képzeld, a bokor valójában egy virág: Persicaria polymorpha. Szerintem az egyik legjobb évelő, ilyen óriási, nem tarackol, jól bírja az árnyékot és még a szárazságot is. Az az egy baja van,hogy most nem termeli senki nálunk, pedig mintha én gyerekkoromban láttam volna.

A karcsú magas tuja: Thuja occidentalis 'Malonyana'. (malonyai tuja). Gróf Ambrózy-Migazzi István szelektálta 1913-ban Malonyán. Úgyhogy azontúl, hogy 10-15 méter magasra nem csak hogy, teljesen igénytelen és tökéletesen fagytűrő, hanem még kulturtörténei jelentősége is van.

Szép nyári napokat!