2012. március 7., szerda

Rózsatársaság


2011 januárjában nyugat-európai példák után nálunk is  megalakult a Magyar Rózsatársaság. Céljuk a hazai kert- és rózsakultúra színvonalának emelése, egy jól működő, önszerveződő magyar rózsatársaság működtetésével, ahol találkoznak, információt gyűjtenek kezdő és gyakorló rózsabarátok, gondozási, felhasználási, fajta-kiválasztási és -beszerzési tapasztalatokat cserélnek,- közös éves programokat készítenek, amelynek keretében felkérnek előadásra rózsakertészeket, növénydoktorokat, kertépítőket és egyéb szakembereket, látogatást szerveznek elismert magyar és külföldi rózsafaiskolákba, jó nevű, újdonságokat is forgalmazó kertészeti árudákba, egymás kertjébe, valamint felkeresnek magyar és külföldi neves rózsagyűjteményeket, arborétumokat.

 
Most szombaton az a megtiszteltetés ért, hogy meghívtak előadást tartani. Azt kérték, hogy a rózsák magánkertben való elhelyezéséről, más növényekkel való társításáról beszéljek. Az előadás anyagából szeretném a Kerti Napló olvasóival megosztani azt a húsz évelőt, amelyek nálunk a legjobban beváltak rózsakísérőként. Ha valaki még több rózsákkal jól társítható évelőt szeretne megismerni, figyelmébe ajánlom a német Gaissmayer kertészet rózsakísérők oldalát.


Alchemilla mollis: 60-80 cm magas és legalább ugyanolyan széles lesz. Az alapfaj csak a nyár elején virágzik, de vannak olyan fajtái, amelyek remontálnak. Kizárólag rendszeresen öntözött helyre való!


Anemone 'Honorine Jobert'. Augusztustól késő őszig virágzik. Legalább 80 cm széles és kb. ugyanilyen magas bokorból egy-másfél méteres virágszárakat hoz. Mint minden Anemone, terjedőtövű és rendszeres locsolást igényel.


Anemone 'Rotkäpchen'. 60-80 cm magas, az egyik a legkorábban, már augusztusban virágzó Anemone. 


Aster novae-angliae 'Purple Dome'. Korán, már augusztustól virágzó, alacsony (kb. 80 cm magas lesz) fajta.


Aster novae-angliae 'Vibrant Dome'. Csak a színében különbözik az előzőtől.


Calamintha nepeta. 60-80 cm széles és ugyanilyen magas lesz. Júliustól virágzik és fantasztikusan finom, fűszeres illata van. Nagyon kellemes teát is lehet belőle főzni. Ha azonban ilyen terveink is vannak vele, akkor inkább ne a rózsák alá - amelyeket permetezni kell - tegyük, hanem olyan helyen tartsuk, ahol nem éri permet.


Gaura lindheimeri. Az alapfaj egy-másfél méter magas és széles lesz. Júliustól a fagyokig virágzik és elég stabilan télálló nálunk. A különféle fajtái kisebbek, gyakran rószaszínek, viszont csak nagyon bizonytalanul telelnek át.


Geranium 'Jolly Bee' vagy 'Rozane', de a megfelelő angol kertészeti bizottság végül is azt a döntést hozta, hogy ugyanarról a Geraniumról van szó. Ez az egyik legjobb forgalomban lévő gólyaorr. Kb. 60 cm magas és egy-másfél méter széles lesz. Nem terjed agresszívan. Júliustól a fagyokig virágzik anélkül, hogy le kellene szedni az elszáradt virágokat.


Geranium 'Patricia'. Június elején virágzik először, majd ha visszavágjuk az elszáradt virágokat, egész nyáron és ősszel újakat hoz. Legalább 80 cm magas és kétszer ilyen széles lesz.


Geranium 'Tiny Monster',  a tökéletes rózsakísérő. Június elejétől a fagyokig folyamatosan virágzik anélkül, hogy eltávolítanánk az elszáradt virágokat. Kb. 40-60 cm magas és 80-100 cm széles lesz. Ősszel vörösre szineződik a levele.


Geranium wlassovianum. Júliustól a fagyokig virágzik. Kb. 60 cm magas és 60-80 cm széles. Ősszel szintén gyönyörűen szineződik a levele.


Hemerocallis 'Little Wine Cup'. Júliustól - ha visszavágjuk az elszáradt virágokat - a fagyokig virágzik. 60-80cm magas és széles.


A Hemerocallis 'Stella d'Oro' már május végétől - ha visszavágjuk az elszáradt virágokat - a fagyokig virágzik. Kb. 40-60 cm magas és 60-80 cm széles.


A Heuchera 'Palace Purple' 20-30 cm magas bokor fölött kb. 40-80 cm magas virágokat hoz a nyár elején, amelyek termésbe váltva is szépek. Locsolt helyekre az egyik legjobb rózsakísérő.


Hosta 'So Sweet'.  40-60cm magas és 80 cm széles lesz. Egyike a napot leginkább tűrő árnyékliliomoknak. Mindazonáltal tűző napra sose ültessük.


Pennisetum alopecuroides 'Hammeln'. 80-120 cm magas és 120-150 cm széles lesz. Ősz elejétől virágzik.


Persicaria amplexicaulis 'Firetail'. 100-150 cm magas és széles lesz. Mint a képen is látszik, nagyon szép Echinaceával. Ez utóbbival ellentétben azonban száraz helyekre nem való.


A Phlox különféle fajtái nagyon szépek rózsákkal, de feltétlenül puha habitusú évelőket tegyünk melléjük.


Például ezt a Salvia verticillata 'Purple Rain'-t, ami kb. 80 cm magas és széles lesz. Ha visszavágjuk az elszáradt virágokat, nyár elejétől a fagyokig virágzik.


Az előzőhöz hasonló tulajdonságú, de inkább felálló habitusú. A színét a kép nem adja tökéletesen vissza, inkább mályvás, mint lila.

4 megjegyzés:

Józsa Kata írta...

Kedves Druszám!
Mindig igazi gyönyörűséget okoz a képeid nézegetése.
Én a rózsákról elég keveset tudok, azt is csak elméletből, de ha egyszer igazi kertem lenne, biztos lenne benne rózsa.
Furcsállom, hogy a terjedő tövű szellőrózsák is jól megvannak a rózsákkal. (De Neked elhiszem :-))

Templom Kata írta...

Kedves Drusza,

köszönöm szépen. :)

A szellőrózsákkal az van, hogy nem mind terjed olyan agresszíven, mint az alapfaj. Ha érdekel, itt
(http://www.lazyssfarm.com/index.html) találhatsz a különbségekre néhány példát.

Szép tavaszi napokat!

Kata

Templom Kata írta...

Bocs, nem mindenki gondolatolvasó: az évelőknél rá kell keresni az Anemonékre.

szilvikém írta...

Kedves Kata!
Ez a cikk csodálatos! Köszönöm!
Azt szeretném kérdezni, hogy száraz, napos és viszonylag kötött talajú kertbe miket javasolnál a rózsák mellé? Vagy felejtsem el a rózsákat is?
Még csak most kezdjük feltörni a földet, gondolom, hogy javítani tudunk rajta azért, de öntözni csak mérsékelten.
Szilvi