2011. július 17., vasárnap

Echinops - Acanthus - Phlox - Hemerocallis

Ez az egyik kedvenc összeállításom: Echinops Moliniával. És hogy az ellenpont még izgalmasabb legyen, Hosta 'Francee' és Persicaria microcephala 'Red Dragon' társulnak hozzájuk. Az ellenpontot itt a száraz (Echinops) és nedves (Molinia, Hosta, Persicaria), puha (Hosta, Molinia, Persicaria) és kemény (Echinops), vékony (Molinia) és széles (Hosta a széles és az Echinops és a Persicaria átmenetet képeznek) levelű növények adják. Azért lehet ezt megcsinálni, mert a növények tűréshatárainak a szélét használom ki. Az Echinops a számára elviselhető legárnyékosabb és legnedvesebb helyen van, a Hosta a legnaposabbon. (A Molinia és a Persicaria pedig nagyjából a számukra optimális helyen vannak.)


A másik fő kedvencem az Acanthus hungaricus, amelyik az általános elképzelések ellenére nagyon jól bírja a félárnyékot (mindazonáltal ez nem egy árnyéki növény, napos-félárnyékos helyet igényel; félárnyék-árnyékos hely nem való neki) és a locsolást pedig kimondottan szereti. Mint ahogy a neve is mutatja, ez egy nálunk honos növény, ennek ellenére valamiért a jóval kevésbé hidegtűrő(Z7) Acanthus mollis van többnyire forgalomban. Figyelni kell, hogy az ember a hungaricus-t vegye meg, mert ez némi téli takarással probléma mentesen tartható nálunk, míg a mollis csak sanyarog, ráadásul eközben szörnyen tarackol.


Nagyon szeretem a Phloxokat, tele volt velük a kert. Elég nehezen tarthatók azonban, ha nincsenek optimális körülmények között, akkor hamar megcsúnyulnak. Ezért ősszel összeszedtem őket és mindet beraktam a kis haszonkertembe. (Mint vágóvirágok hasznosulnak itt. Valamint azzal, hogy adott esetben nem rontják másutt a kert képét.) Féltem, hogy milyen lesz ennyi Phlox együtt, de végülis nagyon tetszik az eredmény.



Ez a narancssárga szépség a Lilium Henryi. Én úgy vettem meg az elsőt, hogy nem volt becsomagolva, csak egy kupac hagyma volt látható. De már az is olyan csodaszép volt, hogy először mondtam, hogy ebből kérek hármat és csak utána kérdeztem meg, hogy mi ez. (Ez azért még kezdő kertész koromban volt.) A névhez egy liliom-kert oldalát kötöttem be, feltétlenül érdemes benézni.



Zella Virginia a barackszínű sásliliom neve. Azon nagyon kevés telt sásliliom egyike, amely a mi Z5-ös zónánkba is alkalmas. Marianne Joosten kertészetéből vettük, amelyiknek fantasztikus kínálata van és lényegesen olcsóbb, mint a nyugati kertészetek szoktak lenni. Mindenképpen érdemes megnézni a lapját!

5 megjegyzés:

erika írta...

Sokadszor olvastam el az írásodat és gyönyörködtem a fotóidban!Pazar növény összeállítás! Légy szíves áruld már el, honnan a tudomány, vagy "megérzés"hogy melyik növényt mivel kell, illik, érdemes összeültetni? (ez nekem annyira nem akar sikerülni) üdv. Erika

Templom Kata írta...

Kedves Erika,

ez azért a sokadik összeállítás ezen a helyen.

Egyszerűen addig próbálkozom, amíg nem sikerül. Ennek során egyre jobban igyekszem megismerni a kert adottságait és a növények igényeit.

Egy kicsit tudok angolul és ez nagyon sokat segít, mert nagyon jó angol nyelvű lapok vannak. Ez egy elég korlátozott szókincs, gyorsan meg lehet tanulni, cserébe összehasonlíthatatlanul több, pontosabb és szakszerűbb információhoz lehet jutni,mint magyarul.

Feltétlenül vágj bele!

Kata

H.Éva írta...

Kedves Kata! Minden alkalommal nagy örömet jelentenek kerti képeid. ( Feljegyzéseid hasonlóan.)Hálás köszönet a sok munkáért és az eredmény megosztásáért! Elképesztően gyönyörű! Milyen csodálatos lehet a Teremtő, ha a teremtményei ilyen szépek! Köszönöm, hogy mindebben a naplón keresztül is részem lehet.Szeretettel: Éva

Templom Kata írta...

Kedves Éva,

köszönöm szépen. Én is nagyon sokszor gondolok arra, hogy milyen csodálatos lehet Isten, Aki ilyen elképesztően szép dolgokat teremt. Nagyon örülök, ha ezt valahogy sikerül megosztani.

Szeretettel:
Kata

erika írta...

Kedves Kata! köszönöm válaszodat, igyekezni fogok.