2011. június 12., vasárnap

Geranium 'Tiny Monster'

Tiny Monster a létező egyik legjobb gólyaorr. Rolf Offenthal nemesítette - érdemes a nevét megjegyezni, mert fantasztikus növények kerülnek ki a keze közül - a Geranium sanguineum és a Geranium psilostemon keresztezésével


Tiny Monster megőrizte mind a két szülője jó tulajdonságait. Nálunk már vagy két hete virágzik és tavaly októberben még mindig virágzott. Folyamatosan virágzik, nem kell eltávolítani az elszáradt virágokat. Nagyjából ötven centi magas és egy-másfél méter széles (!) lesz, anélkül, hogy tarackolna. Jól bírja a szárazságot és félárnyékon is megél. Tudhat ennél többet egy gólyaorr? Igen! Ősszel gyönyörű narancs és vörös színekre változnak a levelei. És, nálunk is lehet kapni, a Hegede Kertészet termeli.

4 megjegyzés:

erdoseva55 írta...

Gyönyörű lila virágai vannak, megnéztem a kertészetet is nagyon sokfélét ajánl, s mind csodaszép!:)
Ugye megmutatod majd ősszel is!
Köszönöm, hogy ismét bekukkanthattam ebbe a csodás kertbe!
További szép ünnepet!

Templom Kata írta...

Kedves Éva,

köszönöm szépen. Neked is!

Kata

Nyözö írta...

Nálunk vadon nő az út mellett a két szülő egyike, a piros gólyaorr (ami szerintem inkább lilás, bordós színű). Az is hatalmas területeket borít be, és valóban késő őszig virágzik: tavaly még októberben is fotóztam virágot rajta, miközben a levelei élénksárgák, és tűzpirosak voltak. A napokban a szomszédság a felét lenyírta egy fűnyíráskor... :(
Nagyon szép lett a bemutató kép a növényről, kedvet csinált, hogy megpróbáljam átcsábítani a kerítés túlfeléről, ha nem is a nemesítettet, hanem ezt a vadócot. :) Végülis ez már bizonyított, hogy szeret mifelénk lakni.

Templom Kata írta...

Tiny Monster abban különbözik a Geranium sanguineumtól, hogy folyamatosan virágzik (a Geranium sanguineum nyár elején és nyár végén) és nem terjedőtövű. Ez utóbbi egyébként, ha az ember talajtakarásra akarja használni, akkor a sanguineum mellett szól, tömörebb, biztosabb takarást ad, mint a Tiny Monster. Szerintem nagyon jó növény, ha van helyed a kertben, érdemes bevinni. Félárnyékot is tűri és nagyon jól bírja a szárazságot. Nekünk egy 'Striatum' nevű fajtája van - de ez csak abban különbözik az alapfajtól, hogy világos rózsaszínek a virágai - és pont arra jutottam a héten, hogy többfelé szét fogom ültetni, mert annyira jól használható.