2011. május 1., vasárnap

10 megjegyzés:

Juhmeli írta...

Nagyszerű kertet hoztál létre. Mindig örülök, mikor közzé teszel néhány képet, és mindig vágyódni kezdek hasonló hangulatú, természetbe olvadó helyre. Tőled is gyűjtöm az információkat, az inspirációkat, aztán majd egyszer valósággá gyúrom őket a telek végében.

Templom Kata írta...

Kedves Juhmeli,

köszönöm szépen, mindig örülök, ha az amit csinálok, bátorít másokat.

Ahogy néztem - nagy tetszéssel olvasva a blogodat (és a fotók különösen nagyon tetszettek) -, a ti kertetek adottságai olyanok, hogy könnyen lehet egy a miénkhez hasonló típusú kertet csinálni.

Nézd meg a linkek között nálam a Hegede kertészetet. Nagyon nagy kínálatuk van évelőkből és elég sokfelé szállítanak az országban, hátha valahogy össze tudjátok hozni, hogy vásároljatok tőlük.

Sok sikert és jó kedvet!

Kata

Annie írta...

Kedves Blogíró!

Tanulás közben találtam ezt a szép blogot.
Kertészmérnök hallgató vagyok, és nagyon tetszenek a képek, amiket itt találok. Szakomból kifolyólag nagyon szeretem a növényeket. És szeretnék igazán jól érteni hozzájuk, sokat tudni róluk. Érdekel a kerttervezés, és a kertek berendezése is.
Szeretném megkérdezni, hogy a Blogírónak mi a végzettsége, és hol tanult? Valamint érdekelne, hogy a kedves Blogíró szerint milyenek a kilátások, ha valaki ezen a területen szeretne dolgozni a jövőben?

Sok sikert a továbbiakban;
Sz. Anna

Templom Kata írta...

Kedves Anna,

örülök, hogy meglátogatta a blogomat.

Az ELTE-n végeztem pszichológia-szociológia szakon.Ha érdekli, hogy mit csinálok a kerten kívül, nézze meg oldalt az Egyebeinknél a Hortus Carmeli-t.

Hogy kertészmérnökként milyen kilátások vannak, arról csak keveset tudok. Az mindenképpen valószínűsíthető, hogy a nagy felfutásnak, amit a kilencvenes évek kiköltözési hulláma okozott, annak vége.

A mostani helyzetről azt látom, hogy azok a kertészek, akik csak terveztek és többnyire építész irodáktól függtek, azokkal együtt bekerültek a krízisbe.

Viszont úgy tűnik, hogy azok, akik a magán kiskertek építésére és fenntartására álltak rá, azok változatlanul talpon vannak és megy nekik az üzlet. Az elmúlt napokban egy termelőt és egy sok kertépítővel dolgozó kertészetben kérdeztem meg, hogy mi a helyzet és ők azt mondták, hogy náluk jól mennek a dolgok.

Úgy tűnik nekem, hogy a pesti egyetemen legalábbis a tájkertészeket valami olyan építőművész ideára képezik, amire a valóságban nem nagyon van kereslet. És miközben ezt az ideát kergetik, a tényleges kertek megépítéséhez alapvetően szükséges dolgokat nem tanítanak meg nekik sem a növényekről, sem a növényvédelemről.

Tehát, ha valaki ténylegesen kertépítéssel akar foglalkozni, akkor azt gondolom, hogy feltétlenül érdemes kimenni Nyugatra tapasztalatot szerezni, illetve itthon is az egyetem mellett már valami jó kertépítő cégnél dolgozni. És mindenképpen érdemes az internetről tanulni, mert különösen az amerikai egyetemek rendkívül jó lapokat csinálnak a növényekről és kiemelten foglalkoznak a növényvédelemmel is.

Szeretettel:
Kata

Annie írta...

Kedves Kata,

köszönöm a válaszát. Szerintem igazán hasznos volt olvasnom.
Már csak azt szeretném megkérdezni, hogy ha pszichológia-szociológia szakon végzett, akkor hol szerezte meg a tudását a növényekről, kertekről (az interneten kívül)?

előre is köszönöm a választ;
Anna

Templom Kata írta...

Kedves Anna,

a tudás úgy lett, hogy van ez a nagy kertünk, amibe azért mertem belekezdeni, mert azt gondoltam, hogy lesz mindenféle segítségem. Aztán elég gyorsan kiderült, hogy ez nem lesz. Nem nagyon volt tehát más választásom, minthogy én magam megtanuljam. Eleinte könyvekből - itthon is sok könyvet vettünk, de főleg, amikor külföldön jártunk, mindig megnéztem és ha lehetett, mindig hoztunk is kertészeti könyveket -, de néhány éve már rengeteg nagyon jó anyag van az interneten, úgyhogy azóta már onnét többet tanulok, mint könyvekből. Most tavasszal frissítettem a linkeket itt a lapon, azt hiszem, érdemes átnézni őket.

Szeretettel:
Kata

Annie írta...
Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.
MsTaurus írta...

Kedves Kata!
Csodás a kerted, de ezt mondani sem kell!
A linkek közül most élni is szerettem volna eggyel. De nem tudtam kibogozni a Miely honlapján, hogy Mo-ra is küldenek postán, vagy csak Austrián belül.
Hálás lennél az Infóért.
Olga

Templom Kata írta...

Kedves Olga,

köszönöm a dicséretet. Nekünk néhány éve küldött Miely növényt, méghozzá nagyon jó minőségűt és úgy emlékszem, hogy elég olcsón. Mintha az lett volna, hogy megkerestem a lapján az e-mail címet és írtunk neki németül (de szerintem angolul is tud).Szóval nekünk nagyon jók a tapasztalataink vele, remélem neked is azok lesznek.

Kata

MsTaurus írta...

Köszönöm szépen!
Olga