2010. március 12., péntek

Növények mélyárnyékba - Hydrangea arborescens

A kereklevelű hortenziát általában napra vagy félárnyékba javasolják tenni, mi azonban a napon soha nem tudunk annyi vizet adni neki, hogy ne legyen szétesett és csúnya. Nagyon hidegtűrő (Z3) és az ilyen növények nem szokták szeretni a mi kontinentális forró nyarainkat. Viszont árnyékban nagyszerűen bevált - mindazonáltal itt is a kert legvízigényesebb növényei közé tartozik.

Két őszi kép egy még fejlődésben lévő Hydrangea arborescens 'White Dome'-ról. A bal szélen látható a támfal mellett. Itt a törökmogyoró alatt, szinte teljes árnyékban él.

Kifejlett állapotában 1- 1,5 méter magas és széles lesz.

Magyarországon sajnos nem árulják, de a Praskacban szinte mindig lehet kapni.

A nálunk is sok helyen kapható 'Annabelle' bokra formára is és nagyságra is hasonló, de a virága telt.

Nálunk még egy 'Grandiflora' nevű fajta van forgalomban, ami nagyobb, mint az 'Annabelle', de a faiskolák többnyire összekeverik a kettőt, és csak akkor tudjuk meg, hogy mit vettünk, mikor a növény már elérte a teljes méretét.

Ősszel mindegyik fajta levelei szépen sárgulnak, a virágaik pedig nagyszerűen száríthatók. Ha még fehéren vágjuk le őket, akkor megszárítva is fehérek maradnak, de szerintem a tél elején levágva, megbarnulva is dekoratívak.

Ősz végén vagy kora tavasszal talajig vissza szoktam vágni őket. Ettől egyrészt kompaktabbak lesznek, másrészt így kevésbé terjednek.

További tapasztalatok a Hydrangea arborescensről: Hydrangea arborescens 'White Dome'

4 megjegyzés:

Művelt Kert írta...

Kedves Hortus Carmeli, olvasom a Kerti naplót egy ideje, mert csodás a képek hangulata, a mintaértékű kert, és mert nem nehéz azonosulni a blogban a kertművelésről megfogalmazott gondolatokkal.

A fenntartható kertről tervezek írni a blogomban, és szeretnék egy képet beilleszteni a Kerti naplóból egy ide mutató linkkel. Használhatom valamelyik képet?

Gratulálok a sok elismeréshez! Jó munkát kívánok a továbbiakhoz!

Templom Kata írta...

Kedves Művelt Kert!

Köszönöm szépen. Természetesen nyugodtan használhatja a képet. Nagyon megtisztelő.

És gratulálok a bloghoz!

Kata

Művelt Kert írta...

Köszönöm, kedves Kata!

Eszter

Viktória Simon írta...

Kedves Kata!
Engem kifejezetten a mélyárnyékot toleráló növények csaltak ide a blogjához. Szeretném kérdezni hogy itt a képeken fentről az 5.-ik, 6.-ik kép bal sarkában az a kis kerek levelű alacsony növénykének mi a neve?
Meg a 3.-ik képen a pirosas színű alacsonyabb fűfélének, meg a 6.-ik képen a magas fűfélének a hortenzia előtt, és szintén az 5.-ik képen a jobb alsó sarokban az a sárgás-zöldes tányéros szerű virágféleségnek ha lenne olyan kedves elárulná a nevét?
Hálás köszönettel:
Viki