2010. január 27., szerda

2009

Felkerültek a Hortus Carmelire a Kertbe a 2009-es év képei.

9 megjegyzés:

Névtelen írta...

Ma találtam rá erre a blogra, és máris rengeteg nagyon hasznos információt találtam benne, nem beszélve a fényképek okozta feltöltődéről. Olyan messze van még a tavasz.
A fényképek között találtam egyet, amin ha minden igaz egy hatalmas diófa van egy kisebb épület mellett. A környezetében buxusok állnak. Azt szeretném kérdezni, hogy mit lehet még dió alá ültetni. Nekem egy japánbirs van alatta, ami gyönyörűen virágzik, mielőtt a dió levelet bontana. De túl kopasz a terület nyáron. Kísérletezünk árnyéktűrő fűvel,de még ha sikerül is, szeretnék egy-két növényt még alá, ha lehetséges. Hostákkal érdemes próbálkozni? Utánaolvastam a témának, de a sok-sok ellentmondó információ miatt kicsit szkeptikus vagyok. Ha megosztja velem a hatalmas fával kapcsolatos tapasztalatát, azt hálásan köszönöm!
Üdvözlettel,
Szabó Lívia

kadarm írta...

kedves blogger, a hvg.hu egyik aloldalán szívesen szemlézném időnként a kerti naplót, fotók átvételével együtt - persze forrásmegjelöléssel. nem találok itt mailcímet, azért írok ide, az enyém: m.kadarkukachvg.hu köszönöm és üdv, kádár mónika

Templom Kata írta...

Kedves Lívia,

bocsánat, csak most tudok válaszolni. A Hosták nagyon jól el vannak a diófa alatt, csak arra kell figyelni, hogy az ember locsolja őket. Ha megnézi a talajtakarós cikkeket (2009. november 7. és 2010. január 15.), az összes olyan talajtakaró, amelyik bírja a teljes árnyékot, jó a diófa alá. Nekem is szokták mondani, hogy a diófa alatt nem nő meg semmi, de én erre azt szoktam mondani, hogy nézzék meg nálunk, megnő. Csak kevés növény van, amelyik bírja a teljes árnyékot, főleg ha az még száraz is.

Sok sikert!

Kata

Névtelen írta...

Kedves Kata!

Csak most tud válaszolni? Hiszen épp csak most kérdeztem. Az ültetés pedig sajnos még nem aktuális amúgy sem. Köszönöm a választ, és még egyszer őszintén gratulálok ehhez az elképesztően élvezetes és precíz bloghoz, remélem még sokáig kísérhetjük figyelemmel a kert történetét.

Lívia

Hedvig írta...

Ez a kert tényleg csodálatos!

A másik blogon láttam, hogy vannak (nem is kis) kutyáitok is. Mondd, hogy tudod ezt a sok növényt megőrizni mellettük? Mert az én labradorom mindig kifekszi és széttöri a virágokat (és azt mondják, szerencsés vagyok, hogy nem szokott kaparni és ásni :):)). Pedig rendszeresen sétáltatom, a nyári melegben pedig van vize, amiben fürödhet és hűtheti magát.

Vagy csak nevelni kell és előbb utóbb sikerül?

Üdvözlettel: Hedvig

Hedvig írta...

Vagy ezeke a talajtakarók kutyaállóak? :)

Templom Kata írta...

Kedves Hedvig,

köszönöm szépen a biztatást.

Kutya ügyben viszont sajnos kevéssé biztatóakat tudok mondani.

Mi kizártuk a kutyákat a kertbõl. Semmilyen módszerrel nem tudtuk uganis rávenni õket, hogy ne ássanak. Többekkel konzultáltunk és mindenféle szakértõk is azt mondták, hogy egy kutya vagy szeret kertészkedni vagy sem, de ha szeret, semmilyen módszerrel sem beszélhetõ le róla.

Most egy külön elkerített, leburkolt részen vannak - ha nem a házban.

De hátha neked több sikered lesz. Az egyébként tényleg nagy dolog, hogy legalább nem ás.

Sok sikert!

Kata

Unknown írta...

Kedves Kata,

Nemrég súgta meg blogod elérhetőségét egyik ismerősöm, és marhára örülök ennek:) Én is beállok a sorba, és gratulálok a kerthez!
Két kérdésem lenne,
- Valamikor láttam Deco TV-n a Nyitott Kertekről egy részt. http://www.ngs.org.uk/about-us/open-for-the-ngs.aspx.
Mo-on létezik ilyen kezdeményezés? Te "beneveznél"?
- Ház vásárlás előtt állunk, és azon töröm a fejem, hogy OK, hogy álmaim kertje egy ilyen titkos kert, de vajon megvalósítható-e úgy, hogy a kisfiaimnak is legyen tere (homokzó, focizó, kislakos..stb), némi kis fűszerkert, gyümölcsös és teregető hely is, nem beszélve a baráti szalonnasütésekről...hmm...főleg, ha a kert egyterű (azaz pl. nincs elő- vagy oldalkert, ami kínálná a lehetőséget a funkciók szétválasztására). Örömmel venném gondolataidat.

Irén

Templom Kata írta...

Kedves Irén!

Köszönöm a sorbaállást.

Megnéztem a Gardens Open For Charity lapját, nagyon érdekes. Nem tudok róla, hogy Magyarországon lenne ilyen kezdeményezés. Ha lenne, valószínű, hogy valamilyen szinten részt vennék benne.

Természetes egyterű kert is lehet többfunkciós.

Remélem, minél hamarébb megtalálod és sok örömed lesz benne.

Kata