2009. szeptember 26., szombat

Az egyik sikerül ... a másik nem ...

Aster novae-angliae 'Herbstschnee'Aster novae-angliae 'Herbstschnee'. Nyár elején bizonytalan voltam benne, mert valahol azt olvastam, hogy az elvirágzott virágfejek csúnyán ott maradnak a bokron. Eleinte tényleg így is volt, de aztán magára talált és már vagy egy hónapja nagyon szép. Úgyhogy marad.

Anemone 'Honorine Jobert'Anemone 'Honorine Jobert'. Nagyon szép, de nagyon terjed. Egyelőre nem tudom mi legyen vele.

Aster novi-belgii Royal Ruby Pennisetum HammelnAster novi-belgii Royal Ruby. Már eldöntöttem, hogy kiszedem. Gyönyörűnek találom. Főleg itt a Pennisetum mellett. De júniusban ültettem ide és szeptember elejére húsz centit terjedt. Ez azt jelenti, hogy minden évben ki kell ássam és újra kell ültessem - és ilyen munkaigényes növényeket nem tudok tartani. Igazán sajnálom.

Stipa brachytricha Calamagrostis brachytricha   Achnatherum brachytrichaStipa brachytricha. Az egyik kedvencem. Csak ez az egy példány van belőle a kertben. Szerettem volna már szétosztani, de nem találtam neki több helyet. Most végre sikerült. Ősszel szétszedem és beültetem még a kert két kiemelt pontjára. Remélem, azokon a helyeken is ilyen szép lesz.

Stipa brachytricha Calamagrostis brachytricha   Achnatherum brachytricha

8 megjegyzés:

Ági írta...

Kedves Kata!
A terjedő tövű növényeket én rugalmas, műanyag fűszegéllyel veszem körbe. Kár lenne azért az Asterért, a rovarok is nagyon szeretik! Az Aster-virágzás idején úgy érzem, hogy a legszebb hónap a szeptember. :)
Szép napot!
Ági

Templom Kata írta...

Szia Ági!

Köszönöm az ötletet. Hogyan csinálod pontosan? Ezt a szegélyt beásod köré a földbe, mintha egy mini ágyás lenne? Amelyik bokrosodik, annak világos, hogy ez jó. De amelyek tarackol, mint ez az Aster, annak is jó? Milyen mélyen kell ehhez beásni?

Az Aster nem akartam kidobni. Soha nem dobok ki növényeket, hanem keresek nekik másik gazdát.

Reggel pont azt gondoltam, hogy ebből az Asterből, a mostani négyből egyet azért megtartok, annyi még belefér.

Én is nagyon szeretem az Astereket. Az utcán van pár terjedőtövű és bent néhény novae-angliae.A Royal Rubyk helyett is azt fogok tenni. A Purple Drom elég alacsony marad. Mindazonáltal szerintem a novi-belgii szebb.

Én is nagyon szeretem a szeptembert. Nekem a szeptember-október a kedvenc időszakom a kertben.

Szép napokat neked is!

Kata

Timi írta...

Kedves Kata!
Nagyon szomorúan olvasom, hogy nem tudod azt az asztert megtaratni. Viszont annak örülök, hogy nekem meg pont szükségem lenne egy csomóra még a kertembe. Ha gondolod, én szívesen örökbe fogadom a növénykédet, és ígérem nálam jó helye lesz.
Azt hiszem már írtam, de azért nem állom meg mégegyszer leírni:csodaszép a kerted:-)
Különben mint kertészként mint festőként imádom az őszt. Sokkal szebb évszak mint a nyár. A pompás színek, a kellemes időjárás. Ettől talán csak a tavasz ami jobban megdobogtatja a szívemet.
Szép napot:
Timi

Templom Kata írta...

Kedves Timi,

nagyon kedves vagy, de az Asternek már megvan a jó gazdája.

Gondolkodom rajta, hogy jövőre a szaporulataimat meghirdessem az interneten keresztül, de még nem találtam ki teljesen a dolgot. Az idén már mindennek van helye.

Most mindenképpen szép, meleg őszt, sok örömet!

Kata

Timi írta...

A szaporulatodat, ha meghirdeted jövőre, akkor én vevőd leszek mindenképp.
Szép időket.
Timi

Templom Kata írta...

Kedves Timi,

előre is köszönöm.

Kata

Ági írta...

Szia Kata!
A szegélyt teljesen beássuk a földbe. Az ásóval függőlegesen belevájsz a talajba és az ásó lapátja mentén levezeted a szegélyt. Vigyázat, vannak rossz minőségű, törős szegélyek. A gardena szegélye rugalmas, nem törik (mi régen a corában kaptunk hasonlóan jó minőségű, olcsóbb kivitelt, nem tudom, kapható-e még). Ha biztosra akarsz menni, 20cm-est vegyél. Nekünk csak 10 centis van, de ez is egész jól bevált. A ligetszépét pl. nagyon szépen kordában tartja. Ha nem is gátolja meg a terjedést maximálisan, gyomláláskor könnyen eltávolítom a szökevényeket.
Remélem beválik Nálad is!
Jó kertészkedést!
Ági

Templom Kata írta...

Szia Ági,

nagyon reméltem, hogy visszanézel és válaszolsz.

Köszönöm szépen, meg fogom próbálni.

Kata