2009. augusztus 29., szombat

Szombat délután

Néhány dolog, amivel elégedett vagyok.

Ez már napok óta nagyon tetszik. Olyan jó mediterrános lett. Nem úgy ahogy most divat, ami nagyjából a miénknél két-három hidegségi zónával enyhébb klímát igénylő növények halmozását jelenti, hanem tényleg olyan hangulata lett, mint az árnyékos mediterrán belső kerteknek.

Molinia Karl FoersterEzt az összeállítást most tavasszal csináltam és meg vagyok elégedve az eredménnyel. Molinia 'Karl Foerster' egy Nepeta és egy Sedum között.

Phlox Orange Phlox Orange PerfectionPhlox 'Orange' vagy 'Orange Perfection' - most tavasszal ültettem őket, még kicsik. Hírhedten nem könnyű elhelyezni. Itt Miscanthus, Carex és Artemisia lactiflora társaságában van.

Rudbeckia laciniata GoldballCountry hangulat a fűszerkertben.

Rudbeckia HerbstsonneA rózsaszín-sárga ágyás. Kicsit fejlesztem még ősszel, de már alapvetően jónak tartom.

Phlox paniculata WindsorUgyanaz a rózsaszín Phlox felől. A képet igazából Musza macskánk miatt raktam fel. A Phloxot egyébként Windsornak hívják. Kitűnő, az idén tavaszal ültettem és ilyen szép. Ragyogóan bírta nyáron a hőséget. És nagyon szépnek találom meleg sárgákkal.

MiscanthusVégezetül egy kicsit hűvösebb kép a már virágzó Miscanthusokkal.

12 megjegyzés:

Timi írta...

Gyönyörű a kerted. Mennyi ideje kertészkedsz? Ez talán a foglalkozásos is?

Templom Kata írta...

Szia Timi,

nagyon köszönöm.

1996 őszén kezdtük el építeni a kertet teljesen nulláról, pontosabban mínuszból, mert ezt a területet negyven éve nem művelték.

Sokat foglalkozom a kerttel és most már szerintem elég jól is értek hozzá, de eredetileg pszichológus vagyok.

Szép nyárvégi napokat! (Én az évnek ezt a részét szeretem legjobban.)

Kata

Timi írta...

Pszichológus és kertész:-) Nagyon jó párosítás... Én pont egy nagy megrázkódtatás után kezdtem el foglalkozni a kertemmel, kb 5 éve. Semmit nem értettem hozzá, de úgy éreztem nekem most ez kell. Hát mára már többet tudok (pár növény kárára), de teljesen megfertőzött a kert. A szokásom, hogy ha valami bajom van akkor a kertemben találok vigaszt. Ezt már sok kertbarátomtól hallottam, hogy ők is így vannak vele.
Timi

Templom Kata írta...

Szia Timi!

A második megjegyzésedet véletlenül kitöröltem. Bocsánat, nagyon sajnálom.

Igen, a kertészkedés általában megnyugtatja az embereket.

Jut eszembe a megfertőződésről, Amerikában már fel is ismerték ezt a betegséget és plantitis-nek nevezték el. Ha jól tudom, gyógyíthatatlannak tartják.

Szép napokat, jó kedvet!

Kata

Timi írta...

Szerintem én töröltem ki, mert véletlenül kétszer küldtem el ugyanazt.
Valószínűleg már én is menthetetlen vagyok, de a lányaimat is fertőzöm:-)
Szép napot neked!
Timi

Tündérlátta írta...

Nagyon irigykedek. Az én kertem sajnos romokban.. Egyszer talán nekem is lesz majd ilyen gyönyörű kertem.
Gratulálok!

Templom Kata írta...

Kedves Tündérlátta!

Nagyon köszönöm.

A növénnyel festett fonalaid csodaszépek! Biztos a kerted is sikerülni fog.

Kata

Timi írta...

Szia!
Olvastam valamelyik bejegyzésben, hogy a növények nagy részét(következtetés) külföldi cégektől szerzitek be. Lenne pár kérdésem ez ügyben:
1 Ha csomagküldő, akkor mennyit számolnak fel a csomag postázásáért?
2. Hogyan megy a fizetés? Bankszámlaszámot kell adni, vagy átvételkor kell fizetni?
3. Jobban megéri külföldről beszerezni? ( Mert a hazai tapasztalataim igencsak rémesek)
Hú lenne ám még sok kérdésem: Nem tudom az én butaságom, vagy figyelmetlenségem, de nem tudtam kinyomozni az email címedet, sem a rendes címedet. Lehet egyáltalán hozzátok látogatóba menni? ( Kert látogatóba)
Timi

anna írta...

én mondom, kata, előbb-utóbb kénytelen leszel megnyitni a kertedet a nagyközönség számára. hát szabad ennyi gyönyörűséget egy völgy mélyén elrejteni???

Templom Kata írta...

Kedves Timi!

Nincs annyi pénz a világon, amiből ennyi növényt külföldről be lehetne szerezni. A növények döntő többségét itthon vettük meg, lehetőleg közvetlenül a termelőktől.

Néhány olyan növényt, amit itthon nem lehet kapni, valóban külföldről vettük meg, de én előtte mindig megnéztem, hogy nem szerezhető-e be nálunk.

Nincsen rá általános szabály, hogy mi éri meg és mi nem. Ha az ember tudja, hogy mit akar, akkor érdemes utánanézni, hogy azt hogyan tudja a legjobban beszerezni.

Soha nem vettünk csomagküldő szolgálattól, hanem csak olyan kertészetektől, amelyek maguk termelik a növényeket és interneten keresztül is árulják azokat. Ezek sokkal olcsóbbak, megbízhatóbbak és színvonalasabbak, mint a csomagküldő szolgálatok.

A szállítási díj egy csomó mindentől függ, pl. a kertészet helyétől, a rendelt növények számától. Minden honlapon megírják, hogy ők hova mennyiért szállítanak.

A fizetésre is mindenféle módszer létezik, az is mindig rajta van az adott cég lapján.

Ha megnézed itt a lapon a hasznos linkeket, találsz ott egy csomó kertészetet.

Ha valami konkrét növényt keresel, akkor érdemes beírni a Google-ba a nevét és megnézni, hogy melyik kertészet ajánlata a legjobb.

A mi kertünk egyenlőre sajnos nem látogatható. Gondolkodunk rajta, hogy egyszer angol mintára valahogy látogathatóvá tesszük, de még nem találtuk ki hogyan csináljuk.

Jó böngészést, sok sikert!

Kata

Templom Kata írta...

Szia Anna,

örülök hogy itt találtam kedves személyedet.

Már hogy lenne elrejtve a kert, amikor ez itt a róla szóló blog.

A csokor már nagyon érik.

Kata

anna írta...

csak el ne hervadjon!!!