2009. március 25., szerda

Gyümölcsoltó Boldogasszony

Oltalmad alá futunk Istennek szent Szülője! Könyörgésünket ne vesd meg szükségünk idején, hanem oltalmazz meg minket minden veszedelemtől, mindenkoron dicsőséges és áldott Szűz;

mi Asszonyunk, mi Közbenjárónk, mi Szószólónk, engeszteld meg nekünk szent Fiadat, ajánlj minket szent Fiadnak, mutass be minket szent Fiadnak! Amen. (3. századi imádság)

4 megjegyzés:

ÉvaZsuzsanna írta...

Köszönöm ezt a gyönyörűséget!
Viszonzásul szeretettel a közelgő ünnepre:
"Ha asszonyoktól kérdezik, hogy mi az élet értelme őszerinte, hát valamit fog válaszolni, mert jobbára engedelmes lények vagyunk, és oly dolgokra is felelünk, melyekről sejtjük vagy tudjuk pedig, hogy értelmetlenek. Hogy mit felel egy nő? Azt mondja például, hogy hát húsvét van most mifelénk, és ha akad liszt és akad tepsi, akkor fonott kalácsot sütünk, és akkor talán ez az élet értelme, ez a szépre, fényes barnára sütött fonott kalács." - szól Ancsel Éva 558. bekezdése.

Johan Éva írta...

Nagyon tetszik a kertterv variációk közül a "tikos" kert. Szeretnék olyan évelő futónövényt (talán örökzöldet), amely lágyan omlik el egy kerítésen, alig fásodóbb és nehezebb, mint egy nyár végi hajnalka. Lézik ilyen? A golgotavirágra már gondoltam, de szépséges, amde zord somogyi kertemben elfagyna talán. Szabad kérdeznem, tanácsot kérnem?

Templom Kata írta...

Kedves ÉvaZsuzsanna!

Én is köszönöm. Hamarosan itt van a húsvét. Ilyenkor én is szoktam fonott kalácsot készíteni.Áldott, boldog ünnepet kívánok nektek.

Kata

Templom Kata írta...

Kedves Éva!

A "titkos kert" nekem is az egyik kedvencem.

A golgota virág valóban nem télálló nálunk. Kicsit hasonlítanak hozzá a klematiszok, ezek közül sok nálunk is télálló - vigyázat, nem mindegyik. Ezek közül a kisebb termetűek nagyjából olyanok, mint egy hajnalka.

Ha bemégy a hasznos linkekbe, ott találsz egy pár valóban hasznos linket velük kapcsolatban.

A Westphal Clematiskulturen-től azóta rendeltem és nagyon-nagyon jó minőségű növényeket küldtek. S ha az ember nem is vesz tőlük, feltétlenül érdmes megnézni a katalógusukat, mert nagyon alapos és informatív.

Ezt azért is írom, mert ugyan nyáron nálunk is lehet klematiszokat kapni, de klematiszok magassága, szélessége, fagytűrése és strapabírása annyira különbözik egymástól, hogy feltétlenül meg kell nézni előre, hogy mit vesz meg az ember.

Örökzöld futóból nem nagyon van nálunk más, mint a borostyán, de annak a virágai nem látványosak és harminc-negyven méteresre nő.

Félörökzöld és csak maximum 6 méterre nő a Lonicera japonica 'Halliana'. Nagyon szép, hosszan virágzó, illatos és rendkívül kisigényű növény.

Üdvözlettel:

Kata