2008. október 4., szombat

Euonymus alatus 'Compactus'

Én mindaddig nem hittem el, amíg a saját keretünkben nem láttam, hogy tényleg ez a bokor őszi színe.

Így kezdi a színesedést.

Euonymus alatus 'Compactus'Ez egy másik bokor, amelyik éppen elkezd színesedni. Itt nagyjából a kifejlett magasságát látjuk, a későbbiekben jórészt már csak bokrosodni fog. Egy méteresként szokás árulni, de amint a képen is látszik, annál nagyobb, másfél egyes lapok szerint két méteres lesz. A kifejlett példány szélesssége szintén másfél és két méter között mozog. (Figyelni kell arra, hogy mit vesz meg az ember, mert az alapfaj kétszer ekkora.)

Euonymus alatus 'Compactus'Nagyon szép Miscanthussal és Pennisetummal.

Euonymus alatus 'Compactus'Jó társai még az árnyliliomok, a borbolyák, a madárbirsek, a babérmeggyek. Gyakran alkalmazzák japánkertben. Meglepően sok árnyékot elvisel, noha árnyékban később színeződik. A talaj iránt igénytelen és nagyon szárazságtűrő.
Euonymus alatus 'Compactus'Ilyenkor ősszel sok helyen lehet kapni. Mielőtt a puccosabb kertcentrumokban megvesszük, érdemes másutt is körülnézni, mert én például a fenti a nagy példányt egy-két éve háromezer forint körüli áron vettem a Zöldkirályban, miközben a New Gardenben kisebbeket adtak tizenötezerért.

Nincsenek megjegyzések: