2008. január 13., vasárnap

Beth Chatto kertje

Beth Chatto kertje ma Anglia egyik leghíresebb kertje.

Beth Chatto GardensAz 1960-as években kezdték el építeni férjével, Andrew Chattoval, gyümölcsfarmjuknak azon a részén, amelynek olyan rosszak voltak az adottságai, hogy semmiféle mezőgazdasági felhasználásra sem volt alkalmas. Andrew Chatto azonban lelkes híve volt annak a Karl Foerster vezette német kertészeti mozgalomnak, amely természetközeli kertek kialakítására törekedett. A növények igényeinek és adottságainak nagyon alapos ismerete alapján olyan növénytársításokat hoztak létre, amelyek az adott környezetben életképes növényegyütteseket alkottak.

Beth Chatto GardensBeth Chatto emellett rendkívüli figyelmet szentelt a növények növekedési formáinak, a levelek színének és textúrájának, s ezek ellentéteire építve hozott létre harmonikus kompozíciókat. Az eredmény lenyűgöző. Az igényeiknek megfelelő termőhelyen lévő növények életerősek és kevés fenntartást igényelnek. Az összeállítások megunhatatlanul kifinomultak. A kert egész évben gyönyörű.

Beth Chatto GardensÉn kertészeti szempontból nem különösen érdekes időpontban, május végén voltam ott 2005-ben. Felemelően szép volt. S nem csak nekem. Pszichológusként különleges öröm volt látni, hogy az embereket mennyire megnyugtatja és mennyire felemeli szívüket ez a kert. Saját kertünk 2005-ös nagy átalakítását az ott tanultak alapján csináltam meg. Az eredmények már egyértelműen látszanak, rendkívül nehéz helyeken könnyen karbantartható és egész évben szép együtteseket sikerült létrehoznom.

Beth Chatto GardensA Hortus Carmeli-n még további nyolcvan fotót lehet látni Beth Chatto kertjéről.

Nincsenek megjegyzések: